Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skvaller genom byn

Annons

I dessa yttersta dagar läser jag otaliga inlägg om det annalkande kriget. USA är i nästan alla artiklar antingen skurk eller vän. En sak har emellertid samtliga skribenter gemensamt. De anklagar motståndarsidan för att hämta sin information från medierna som bara "far med osanningar och förmedlar propaganda".

Därför undrar jag varifrån alla dessa skribenter som anser sig vara så informerade och kunniga hämtar sina faktauppgifter som de sedan bygger sina argument på? Vad finns att tillgå förutom medierna?

Det är naturligtvis så att det finns ett otal nätverk, både för och emot USA, som förmedlar information. Dessa nätverk ägnar sig åt att läsa och kolla medierna. Sedan väljer man informationen så som det passar. Med tanke på det flöde som finns i dag står det inte i mänsklig makt att hålla sig underrättad om alla turer.

En morgon i veckan hörde jag ett inlägg i radions Klarspråk. Där påstods att Tony Blair sagt i underhuset att det inte kunde uteslutas att man måste använda kärnvapen mot Irak. Ytterligare någon minister hade sagt samma sak. Informationen, enligt klarspråkaren, kom från nätverket si som fått den från nätverket så men från början hade det alltså stått i tidningarna. Det som först förefaller glasklart, får så småningom lite dimmigare framtoning. Hur är det nu med Gudrun Schyman till exempel? Den där krognotan från Maxim i Paris har nu blivit en hotellräkning. Med ens är summan lite mer förståelig (lite drygt 1 700 kronor) men fortfarande vet vi inte om avdraget hon gjorde var korrekt.

När jag var liten fanns det en lek som hette Skvaller genom byn. Man satt i en ring och en av oss inledde leken med att viska en mening i örat på den som satt närmast.

Så fördes budskapet vidare runt ringen och den siste mottagaren meddelade högt hur meningen löd. Det var inte särskilt ofta som meningen kom fram ograverad. Säkert ändrades den också med flit för att göra det hela lite festligare.

Och så är det fortfarande bland oss vuxna. En händelse återberättas och får kanske en och annan krydda som inte fanns med från början. Att spä på är väl mänskligt.

Tidningen Times nätupplaga för Europa, har i dagarna en omröstning ute på nätet. Vilket land är det största hotet mot världsfreden, Nordkorea, USA eller Irak, lyder frågan-

Jag har varit inne och tittat på resultatet då och då och siffrorna tycks inte röra sig. Över 87 procent pekar ut USA och Irak får knappt sju och Nordkorea knappt sex. Jag vet inte om Time har samma omröstning på sin USA-baserade sajt. Men är man ovarsam kan man påstå att hela världen, inklusive USA:s befolkning, tycker att USA är i särklass skurkigast.

Ytterligare en svaghet är att det går att rösta flera gånger. Jag har i alla fall gjort det, annars kommer man inte åt resultatet.

Men vad det gäller frågan om krig eller ej, så behöver man inte ta ställning till USA:s motiv. Det räcker att konstatera att ett krig skulle bli förödande och att risken är stor att hela Mellanöstern exploderar. FN:s resolutioner beträffande Israels agerande har till exempel inte hörsammats av Sharon. Varför måste Irak lyda vad USA säger och varför säger inte USA något om Israels brott mot resolutionerna?

Synpunkter? E-posta till

karin@nyalt.se

MIKAL RODE

Mer läsning

Annons