Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrota alla planer på den skadliga kilometerskatten

Regeringen har återigen misslyckats med att ta fram ett förslag om kilometerskatt, trots att Stefan Löfven hävdat att detta inte var någon "rocket science". Det är dags att regeringen inser att en skatt på avstånd drabbar svensk landsbygd hårt och ger upp alla planer på att införa kilometerskatten.

Annons

S-MP-regeringen har återigen misslyckats med att få fram ett förslag om kilometerskatt för lastbilstransporter, eller "vägslitageskatt" som regeringen kallar den. Det förslag som regeringens utredare presenterar nu på tisdag kommer inte att genomföras. Orsaken är, enligt vad finansminister Magdalena Andersson (S) meddelade i söndags, att förslaget riskerar svenska åkares konkurrenskraft.

En kilometerskatt på lastbilar innebär kraftigt ökade kostnader för svensk landsbygd, där det sällan finns tåg eller andra alternativ till lastbilstransporter. Varutransporterna till den lokala affären blir dyrare, liksom timmertransporterna från skogen.

I valrörelsen 2014 lovade Socialdemokraterna att en kilometerskatt skulle införas strax efter valet. Fyra miljarder kronor skulle den nya skatten ge till staten. När M-ledaren Fredrik Reinfeldt i en partiledardebatt menade att det var komplicerat juridiskt och tekniskt att införa en kilometerskatt, så menade S-ledaren Stefan Löfven att detta var trams och att en kilometerskatt inte var "rocket science".

Trots detta expertutlåtande blev det ingen kilometerskatt direkt efter valet. I stället tillsatte regeringen våren 2015 en utredning för att lösa de tekniska och juridiska problemen.

Det har länge stått klart att utredningen tänker föreslå en skatt på runt 14 kronor milen för alla lastbilstransporter. Detta innebär kraftigt ökade kostnader för svensk landsbygd, där det sällan finns tåg eller andra alternativ till lastbilstransporter. Varutransporterna till den lokala affären blir dyrare, liksom hämtningen av mjölk på bondgårdar, timmertransporterna från skogen eller reservdelstransporterna till bilverkstaden.

Därför har bland annat Centerpartiet protesterat mot kilometerskatten ända sedan Socialdemokraterna kom med denna idé. Trots detta har Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortsatt att försvara skatten. Och det gör man fortfarande. Enligt miljöminister Karolina Skog (MP) kommer ett förslag om kilometerskatt nu att arbetas fram i regeringskansliet.

Det blir S-MP-regeringens tredje försök. Det börjar bli verkligt pinsamt nu. I stället för att misslyckas en tredje gång borde regeringen ge upp alla planer på en kilometerskatt. Det är dags att inse att skatt på avstånd är en i grunden dålig idé. Visst är det bra att göra tågtransporter mer konkurrenskraftiga, men det måste ske på ett sätt som inte drabbar den svenska landsbygden.

Intressant är också att Magdalena Anderssons besked om kilometerskatten kommer på en söndag, en dag då mediernas bevakning är sämre än på vardagarna. Lika intressant är att det inte bara var kilometerskatten som S-MP-regeringen lämnade besked om den gångna helgen. På lördagen meddelade nämligen Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att regeringen inte går vidare med det förslag om bankskatt som en utredning lagt fram. Regeringen har nämligen insett att bankskatten skulle få negativa konsekvenser. Dels skulle bankskatten göra att många bankjobb flyttade utomlands, dels skulle skatten inte bara drabba banker utan många andra företag.

På lördagen meddelade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S)  att regeringen inte går vidare med det förslag om bankskatt som en utredning lagt fram.

De här effekterna av bankskatten och kilometerskatten är knappast raketforskning. De borde S-MP-regeringen ha insett innan man tillsatte utredningar som man sedan tvingas underkänna. Det skulle om inte annat innebära att finansministern fick fler lediga helger.

Läs mer: Bra Löfven gissade fel om kilometerskatten

Vill verkligen Löfven ta död på landsbygden?

Mer läsning

Annons