Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skotten i Belgrad

Annons

Zoran Djindjic gjorde sig känd som reformpolitiker. Framförallt var han en trovärdig demokrat, som först kraftfullt opponerade mot kommunistdiktaturen. Detta renderade honom ett år i Titos fängelser, följt av många år i politisk exil.

I spetsen för både Demokratiska partiet och Alliansen för förändring ledde han under 90-talet oppositionen mot Milosevicregimens brutala nationalism.

Vilka mörka krafter skymtar bakom mordvapnet? Hämndlystna Milosevicanhängare? Det förefaller för närvarande mest sannolikt. Som nytillträdd premiärminister tillmötesgick nämligen Djindjic FN:s krav att Slobodan Milosevic skulle utlämnas till krigsförbrytardomstolen i Haag.

Bittra gammalkommunister, övervintrare från Titotiden, är tänkbara men förefaller mindre sannolika.

Politiska och/eller religiösa sekterister och samhällshatare är alltid tänkbara i fall som detta.

Det faktum att "federationen Jogoslavien" officiellt upplöstes för ett tag sedan och ersattes med den lösare statsbildningen "Serbien-Montenegro" kan av fanatiska nationalister ha uppfattats som landsförräderi.

Några bedömare ansåg igår att den nya östeuropeiska maffian, dvs den organiserade brottsligheten kunde ligga bakom premiärministermordet. Många vill säkert se just den hypotesen besannad. Då kan mordet formellt klassas som "opolitiskt", så att de rent politiska motsättningarna inte åter slår upp i öppen flamma i denna kroniskt farligt konfliktfyllda statsbildning.

Så länge ingenting är bevisat förblir nästan allt möjligt. Precis som i Palmemordet, där förövrigt ytterligare en, ingalunda osannolik, mordteori igår presenterades av en pensionerad chef i det svenska kontraspionaget.

Mer läsning

Annons