Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönhet till döds

/

Annons

Över 400 människor dör i vårt land på grund av hudcancer. Hundra gånger fler, 40 000, drabbas av någon form av cancer i huden. Den farligaste cancerformen, malignt melanom, ökar igen efter en nedgång under -90-talet. De mindre farliga varianterna är skivepitelcancer och basalcellscancer.

De flesta människor vet att rökning kan orsaka lungcancer. Många vet också att det är solens UV-strålar som är orsaken till hudcancer. Men ändå fortsätter människor att både röka och sola. Dock finns ju skillnaden att den som röker är fysiskt beroende men solandet är huvudsakligen en kosmetisk fråga. Det är snyggt att vara brun men priset kan bli för högt.

Särskilt försiktiga bör vi nordbor vara. Den som är ljushyade och som har svårt att bli brun och snarare blir röd, tillhör de särskilt utsatta. Cancerformen är också ärftligt betingad.

Den engelska medicintidskriften The Lancet kommer i dagarna med ett nytt nummer där forskarna pekar på solkrämernas svaghet. De är inte så effektiva som många tror. Solskydddsfaktor 15 bör det vara och den som solar bör smörja in sig flera gånger.

I dessa dagar råder sommarvärme och har så gjort under ett par veckor. Om värmen fortsätter får vi en rekordsommar med som följd att hudcancerfallen fortsätter att öka. Det har också visat sig i en svensk studie att om föräldrarna tycker om att sola, så har deras barn fler födelsemärken än barn till icke solande föräldrar. De solande föräldrarna är nämligen mer benägna att utsätta sina telningar för solen, trots varningar från läkarhåll.

Den som bränner sig i solen är i själva verket drabbad av första gradens brännskada. Tredje graden på bara delar av kroppen är dödlig. Man ska också komma i håg att huden är ju människans i särklass största organ.

Vi är inne i den årstid då pressen är som störst. Vi ska vara smala så att bikinin och badbyxorna sitter perfekt och ger solen möjlighet att exponera så mycket av kroppen som möjligt. Vid förra sekelskiftet var det annorlunda. Den som var brun var troligtvis arbetare som inte kunde välja att hålla sig inomhus. Vit innebar rik och fin.

Vi köper krämer för att bli bruna, krämer för att byta hårfärg och permanent för att bli lockiga, vi som inte är det av naturen. De som är allt detta av naturen köper också krämer men av omvänd orsak. Detta har beskrivits på ett utmärkt sätt i Monica Zetterlunds "Svartvit calypso".

En del landsting i Sverige kommer att ägna måndagen den 7 maj, alltså nu på måndag, åt malignt melanom. Den som har bruna födelsemärken kan då få dessa undersökta, utan remiss. Tyvärr har inte Landstinget Dalarna hakat på. Hudcancertumörer är ju tämligen lätta att upptäcka och de utvecklas inte lika snabbt som andra cancerformer kan göra.

Cigarettindustrin måste tydligt ange på varje cigarettpaket att rökning innebär att utsätta sig för dödsfara. Solkrämsfabrikanterna kan hjälpa till genom att de åläggs att ge fullödig information om riskerna med solning. Det är också önskvärt att produkterna verkligen håller vad de lovar och där bör berörd myndighet, exempelvis Socialstyrelsen, kontrollera att produkten håller vad den lovar och med en vettig handhavandeinstruktion.

Mer läsning

Annons