Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skilsmässa inte synd

Annons

Sedan ganska många år består konfirmandarbetet till en stor del av att hjälpa ungdomarna av med gamla fördomar om vad kyrkan tror och lär. Ungdomarna kommer med åsikter som att kyrkan tycker att det är synd att skiljas, synd att leva homosexuellt, synd att leva tillsammans utan att vara gifta, synd att dricka alkohol, synd att svära... De tror att som kristen måste man tro på universums tillkomst på sex dagar, att Bibeln är handskriven av Gud själv etcetera. Listan skulle kunna göras mycket lång.

Jag kan bara stillsamt undra var dessa åsikter kommer ifrån. De är naturligtvis förvärvade från vuxengenerationen. En vuxengeneration som håller åsikter vid liv som de själva en gång införlivade för 20-30 år sedan, kanske mer, men som i dag inte gör verkligheten rättvisa.

Nu undrar jag om inte tidningens ledarredaktion, i en artikeln den 12 mars med rubriken Pastorala skilsmässor, också gör sig till kanal för gamla åsikter. Finns det verkligen belägg för att präster mera envetet än genomsnittet fördömer just skilsmässor. Jag har i min egen kollegiala gemenskap under de senaste tio åren inte mött någon som fördömt en skilsmässa. Sedan ska villigt erkännas att efter att ha vigt samman två älskande känns det svårt när paret sedan berättar att det inte höll. Stöd och hjälp för parrelationer finns i många församlingar men också genom Svenska kyrkans Familjerådgivning. Den rådgivningen går naturligtvis inte ut på att skuldbelägga någon vid eventuell separation. Den går ut på att hjälpa människor vidare - tillsammans eller var för sig. Detta är med all säkerhet den inställning som idag är rådande för kyrkligt anställda i allmänhet.

Nu gällde artikeln en kommentar till att så många präster skiljer sig. Jag har svårt att inte misstänka en viss skadeglädje; präster som tidningen tror predikat att skilsmässa är synd, syndar nu själva. Föga smickrande för redaktionen.

Det känns konstigt att idag behöva säga att präster är också människor. Pressen på oss präster är som alla andra. Vi får möta mycket av trasighet och svårigheter, som vi inte alltid har möjlighet att avbörda oss genom den absoluta tystnadsplikt. Det kanske ibland kan utveckla någon form av psykologisk inbundenhet? En isolering som i sig inte är positiv i en relation.

Med vänliga hälsningar och eftersom frågan ställdes.

Anders Näslund

Kyrkoherde/Falu Kristine

Svar direkt:

I Dalarna har funnits högkyrkliga präster med skarpt fördömande synsätt på skilsmässor. Skadeglädjen från politiska redaktionens sida är emellertid tämligen modest.

Hans Lindquist, pol red

Mer läsning

Annons