Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skillnaden är erfarenhet

Annons

Fast att vi inte är etniskt besläktade med finnarna, har den svenska och den finska befolkningen under århundraden levt ihop i symbios och antagit varandras drag, ungefär som adoptivbarn helt anammar sina föräldrars vanor och levnadssätt.

Finland har sedan urminnes tid till 1808 varit en provins i det svenska riket. Finland har sedan tillfallit Ryssland och först 1917 fått sin nationella självständighet. Med tanke på våra gemensamma rötter kan det vara intressant att skärskåda nationernas utveckling i nutiden.

Utom på en punkt är det förvånande hur lika vi är, tänker och lever. Jämfört med sydlänningar är vi inåtvända, lever snarare i moll än i dur, vilket märks i folkmusiken och inställning mot allt främmande (övervägande negativ), dryckesvanor (stämningen, men även knivarna, lättar först efter några supar).

Allt är sig likt på ömse håll om Bottenhavet, utom en företeelse, nämligen inställningen till Europeiska Unionen.

Den finska befolkningen är avgjort mera positivt inställd till EU än den svenska. Hur kan detta komma sig? Det finns en avgörande skillnad, vilken ligger i folkens historiska erfarenhet. Senast Sverige har upplevt främmande trupp på sin egen mark var så länge sedan som 1719, när ryssarna under några månader härjade i skärgården norr och söder om Stockholm.

Vidare, sedan snart 200 år, efter kapitulationen i fästningen Sveaborg 1808, har Sverige inte varit indraget i ett krig.

Finland å andra sidan upplevde från januari 1918 till maj samma år ett mördande inbördeskrig, när de egna röda ville ta över landet. Sedan blev landet 1939 till 1940 anfallet av Sovjet och 1941 till 1944 indraget i fortsättningskriget. Efter 1945 till cirka 1990 var Finland i princip en lydstat till Sovjet.

Med denna hemska erfarenhet i minnet vet finländarna att uppskatta det stöd och skydd, som medlemskapet i Europeiska Unionen ger. Detta överskuggar alla de små verkliga eller uppdiktade problem som finns inom EU.

Sverige har sluppit från allt detta elände; ingen tillönskar landet, att i pedagogiskt syfte något liknande må hända här. Man skulle dock hos Medelsvensson kunna önska sig litet mera insikt och fantasi, vad som kan hända och handla därefter. Inte vartenda barn måste, mot föräldrarnas avrådan, själv pröva, att nattgammal is inte håller!

Erich Spicar är teknologie doktor, Ludvikabo och före detta ABB-anställd.

ERICH SPICAR

Mer läsning

Annons