Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skilj på partipolitik och mänskliga frågor

Annons

Alla frågor som handlar om människans liv kan ha en politisk dimension: äldrevård, barnfrågor, konflikter i vårt land och andra länder. Alla dessa frågor är möjliga att prata om, föra ett samtal kring.

Vi skiljer inte på aktuella och icke aktuella frågor när det gäller lämplighet att tala om dem. Jag som biskop ringer inte runt och informerar prästerna om vilken ställning de ska ta i brännande frågor eller att de inte ska nämna dessa alls i mötet med församlingen. Men vi skiljer som sagt på partipolitik, som vi vill undvika inom kyrkans väggar, och mänskliga frågor (med politiska dimensioner) som vi bör ta upp. Att se och lyfta fram den svagare partens belägenhet ingår i vårt arbete.

Predikningar är ofta envägskommunikation (om det inte är en dialogpredikan). Kyrkkaffet på församlingsgården ger möjlighet till samtal som utgår från gudstjänsten och dess predikan, den möjligheten till samtal och diskussion antar många.

Min högsta önskan är att Svenska kyrkan ska vara alla människors kyrka. Men det innebär inte att alla måste ha samma åsikt om allt.

Om Guds "åsikt", vad gäller Palestina och Israel, har vi inte pratat alls. För att fortsätta samtalet om Guds närvaro i gudstjänsten och det talade ordet krävs en närmare dialog, vi hör av oss till Dig för vidare samtal!

CLAES-BERTIL YTTERBERG

Mer läsning

Annons