Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skattesveket" i Björbo sinkar omarrondering

Annons

Tidningen har på nyhetsplats vid olika tillfällen redogjort för de skattemässiga förändringar som inträffat under omarronderingen av marken i Björbo.

I fredags berättade vi om pensionärerna Karin och Östen Eriksson, som inför myndighetens (lantmäteriet) besked om att en skattesats på 13,5 procent skulle komma att gälla, beslutade att avstå mark till omarronderingsprojeketet.

När sedan myndigheten återkom med ett nytt besked hade skattesatsen höjts till 27 procent. Samtidigt var det för sent för skogsägarna att ändra sig och behålla sin mark!

Makarna Eriksson förlorar således över hundra tusen på en information som varit vilseledande.

Ändå vägrar staten, ytterst finansminister Bosse Ringholm, att agera. Riksdagsledamoten Rolf Gunnarsson (m) har vid två tillfällen försökt få finansministern att åstadkomma en öppning i skattetvisten. Men Bosse Ringholm anser sig inte kunna upphäva de beslut som fattats av lägre instanser, trots att skattesatsen ändrats vid tre tillfällen och informationen bevisligen varit bristfällig.

Staten och finansministern inbjuder därmed till stor osäkerhet kring nya omarronderingsprojekt. Knappast något som välkomnas av de myndigheter som vill se en positiv utveckling i omarronderingsprojeketen.

Cirka 370 000 hektar skogsmark eller en sjundedel av hela Dalarna, är starkt ägosplittrat. Under många år har olika myndigheter strävat efter en bättre fastighetsstruktur i syfte att åstadkomma ett effektivare och lönsammare skogsbruk.

Flera projekt har genomförts och många står på tur, nämligen i Leksand, Floda, Stora Tuna och Rättvik.

"Sveket" i Björbo kan få trista följder för myndigheternas trovärdighet i fortsatta omarronderingsprojekt i Dalarna.

Mer läsning

Annons