Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattesmitare hyllas

Annons

Alla tycker inte att det är lika häftigt som Mona Sahlin att betala skatt. Uppenbarligen tycker inte folk att världens högsta skatter leder till världens bästa välfärd - och jämförelser med andra länder visar ju också att det inte heller är på det sättet.

Solidariteten med det svenska skattesystemet är utomordentligt låg, åtminstone när det gäller att själv betala in (inställningen vad gäller att själv få tillbaka i bidrag är en helt annan ledare). Oftast påstås motsatsen - att vi svenskar gillar höga skatter och en stor offentlig sektor. Fakta talar ett annat språk.

Vid en specialgranskning med stickprov under 2000 visade skattemyndigheten att åtta av tio yrkanden som gjordes av skattskyldiga i Dalarna under "övriga avdrag" i deklarationerna var felaktiga.

Måhända var det dessa siffror som fick dalariksdagsmannen Per Erik Granström (s) att i riksdagen året därpå begära utökade kontroller för att komma till rätta med skattefel, skattefusk och skatteundandraganden.

Kanske känner vi oss litet till mans som i Hasse å Tage-sketchen där man i deklarationen kommer till en slutrad: "Fick du något över? Skicka in det!"

Precis som det heter i Internationalen dignar folket under skatterna och bland den allt mer krympande del av befolkningen som ska försörja oss andra på vår ålderdom är skattemoralen som allra sämst.

Förra året svarade 84,5 procent av Dalarnas ungdomar i en enkät att de gärna skulle ta ett svart sommarjobb om de kunde. Bland killarna var skattemoralen sämre än bland tjejerna.

I Dalarnas hela befolkning uppskattades 2003 det totala skattefusket till 1,5 miljarder kronor av chefen för skattemyndigheten som omfattar Dalarna, Kerstin Tollerz.

- "Vad har jag för glädje av att betala in de här pengarna i skatt?" frågar sig många i dag, sade hon då.

Fundera på siffran 1,5 miljarder och ställ den emot underskottet i landstinget! Fifflet är i runda slängar tio gånger större. Gillar vi i Dalarna högskattesamhället? Är vi beredda att slanta upp? Tydligen inte!

Riksskatteverket har försökt att motverka dessa ruggiga siffror med att visa en reklamfilm på biograferna där idrottande ungdomar fick hålla till godo med en usel idrottsanläggning. Efter filmen stod det: "Eller så betalar man skatt".

Verket uppmanade också Dalarnas kommuner att sätta upp symboler föreställande en vit riddare med texten "Betald av dig" på föremål och offentliga platser. Några sådana har vi inte sett. Kommunerna har väl inte råd. De måste väl höja skatten för att ha råd att sätta ut riddarna.

Det går att raljera över fifflet, men den är ett av flera tecken på att något inte står rätt till med systemet. Vi uppmanar naturligtvis alla att betala den skatt de är skyldiga att betala och att om de inte får hushållskassan att gå ihop med Ringholms skattetabeller, verka för en politisk ändring av hur de beskattas.

Dubbelmoralen visar sig på många sätt. Det finns en solkig svensk tradition att hylla dem som råkar vinna pengar i den cyniska kasinoverksamhet som vi kritiserade Ringholm för i gårdagens ledare. Lika starkt bifall får de som är väsentligt bättre än oss andra på att spela tennis, fotboll, ishockey eller som nu då i Aten: Hoppa långt och högt.

Skulle man däremot jobba hårt, eller ha en speciell kompetens och ha en arbetsgivare som vill betala en rundlig ersättning för det - då slår den svenska moralen bakut.

Föreställningen runt de svenska toppidrottsmännen och -kvinnorna är alltid att de kommer ur folkdjupet och står på axlarna på den stora breddidrotten. Mycket sällan problematiseras att de efter att de har nyttjat de många offentliga anläggningarna och tjänsterna, därefter kapar banden med oss övriga skattebetalare.

Christian Olsson är en sådan idrottare. Han draperade sig i den svenska flaggan efter sitt OS-guld i tresteg och sprang ärevarv inför jublande svenskar i stadion och hulkande stolta tv-tittare, men att betala skatt i Sverige vill han naturligtvis inte. Han bor i Monaco, som har mycket lägre skatter.

Vi missunnar inte Olsson hans inkomster - på en fri marknad sätts lönen till den nivå där sponsorer och arrangörer vill betala. Och fria marknader gillar vi. Men vi gillar inte hyckleriet.

Svenska folket äger 500 miljarder placerade utomlands, för att undgå vad vi menar i grunden är orättfärdiga och kontraproduktiva arvs- och förmögenhetsskatter. Näringsliv och investerare som flyttar sina pengar eller verksamheter brännmärks ofta av ledande socialdemokrater.

Nygamla ministern Ylva Johansson riskerade sin comeback i regeringen när det kom fram att det företag hon varit med i ledningen för under sin tid borta från politiken flyttat verksamhet undan de skyhöga svenska skatterna.

Men till Christian Olsson skickar Göran Persson ett grattistelegram och hoppas att litet, bara litet, ska OS-guldet skina på honom och den svenska högskattemodellen.

Mer läsning

Annons