Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattekverulanter lägger ut dimridåer

Annons

Skattebetalarnas förening bedriver för tillfället en intensiv kampanj riktad mot välfärdsstatens finansiering. Genom massiv propagandaspridning vill föreningen få oss att tro att varje betald skattekrona är av ondo och att vi alla ska få mer i våra plånböcker om föreningens besparingsförslag genomförs.

Mora är en av de kommuner som har angripits på grund av dess påstått höga kommunalskatt.

Dessutom ägnar sig föreningen i helsidesannonser i bland annat dagspressen åt falsk matematik.

Under rubriken "Grattis - i dag får du behålla lönen!" försöker föreningen inbilla oss att "medel-Svensson" betalar 60,3 procent i skatt på sina arbetsinkomster när "medel-Svensson" i själva verket betalar ungefär mellan 29 och 34 procent beroende på var "medel-Svensson" bor i landet. Det halsbrytande exemplet leds i bevis genom att räkna både de arbetsgivaravgifter och inkomstskatter arbetsgivaren betalar till "medel-Svenssons" skatteinbetalningar.

Det föreningen försöker antyda är således att om arbetsgivaravgifter och inkomstskatter sänktes med ett visst belopp eller försvann så skulle detta belopp kunna hamna i "medel-Svenssons" plånbok. Så är det naturligtvis inte - och det vet alla förnuftiga människor - att detta belopp med största sannolikhet skulle hamna i arbetsgivarens egen ficka eller investeras i företaget eller verksamheten.

Enda chansen för lönearbetande "medel-Svensson" att komma över dessa pengar vore genom löneförhandlingar. Och det vet alla löntagare hur tröga sådana brukar vara.

Det är sant att skattesystemet i Sverige bör ses över på många punkter.

Men att lägga ut dimridåer av det här slaget gagnar vare sig "medel-Svensson", företagsamheten eller samhällsekonomin som helhet.

Det handlar naturligtvis om en samordnad attack från en tämligen extrem sekt bestående av skattekverulanter som redan har gott om pengar och intet bättre har att sysselsätta sig med än att försöka skjuta basen för välfärdsstaten i sank.

JL

Mer läsning

Annons