Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skallet mot Lidl

Annons

Vi är inga vänner av Lidl. Företagets politik mot media och mot facket är bitvis bedrövlig. Om detta har vi skrivit tidigare i ledarspalten.

Samtidigt ser vi Lidl som en viktig prispressare och för konsumenterna välkommen uppstickare mot bjässar som Ica, Vivo och KF. Marknaden är - och ska vara - fri.

Nu varnar Livsmedelsverket för importmjölken, som saknar den svenska mjölkens tillsats av D-vitamin.

D-vitamintillsatsen tillkom för länge sedan genom en överenskommelse i det väl-lovliga syftet att bekämpa bristsjukdomen rakit, även "engelska sjukan" benämnd. En spridd folksjukdom i gamla Fattigsverige. Vid mer mogen ålder hotar osteomalaci, som innebär benuppmjukning.

En klok konsument ska se till att han eller hon får i sig tillräckligt mycket D-vitamin. Sak samma med övriga vitaminer.

Många dricker av skilda skäl över huvud taget inte mjölk, men lider ändå inte brist på D-vitamin. Solljus och ett antal andra livsmedel än mjölk ger oss också D- vitamin.

Den berikade mjölken är förövrigt inte vår viktigaste D-vitaminkälla. Det är kött och fågel, matfett, feta såser, fisk och skaldjur samt ägg. Allt enligt Livsmedelsverkets egna uppgifter.

Att verket emellanåt med skärpa påtalar risken för D-vitaminbrist är naturligtvis helt i sin ordning, ja en skyldighet. Att verket positivt rekommenderar konsumenterna att välja D-vitaminrika och/eller -berikade produkter är också utmärkt.

Det är emellertid anmärkningsvärt, när ett statligt verk går ut i en särskild kampanj, riktad mot en viss, av helt andra skäl kontroversiell livsmedelskedjas lågprismjölk.

Det är inte farligare att dricka Lidls mjölk än någon annan icke D-vitaminberikad dryck på marknaden - vichyvatten, pommac, juice, fanta, coca cola eller kranvatten.

Den, som anser sig behöva ytterligare D-vitamin i kroppen köper lämpligen en berikad mjölkprodukt. Den, som tror sig behöva mer C-vitamin, köper på samma sätt mer apelsinjuice, frukt eller C-vitamin- tabletter.

Livsmedelsverkets kampanj får importmjölken att nära nog framstå som aktivt skadlig. Den är inte mer skadlig i betydelsen åderförkalkande än övriga mejeriprodukter med motsvarande fetthalt på marknaden.

Den nära nog heliga mjölken tycks fortfarande ha en alldeles speciell plats i vår svenska folksjäl.

Många ondgör sig över att Lidl importerar lågprismjölk från Tyskland. Självklart ett hot mot svenska mjölkleverantörer och hederliga svenska bönder.

När Lidl debuterade i Sverige ville företaget först sälja mjölk från svenska mejerier. Mjölken skulle säljas under Lidls varumärke och i Lidls förpackningar. Mejerierna gick inte med på detta, varför livsmedelskedjan vände sig till sina nuvarande leverantörer i Tyskland.

Det statliga Livsmedelsverket riskerar nu att uppfattas som en partisk aktör på en formellt fri marknad, där såväl bonde-ekooperation som mäktiga livsmedelskedjor av helt andra orsaker än omsorg om konsumenternas hälsa vill komma åt Lidls prispressande verksamhet.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons