Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska posten censurera?

Annons


Först ett viktigt klargörande. nationaldemokraterna är en sällsynt otäck, kryptonazistisk sekt, som vi upprepade gånger avslöjat här i ledarspalten. Detta har renderat tidningen flera anmälningar till pressombudsmannen. Hittills utan framgång för extremistpartiets del.

Icke desto mindre tar vi avstånd från posten i Mölndals vägran att bära ut det högerextrema partiets propaganda i valrörelsen. Man kan inte ha en ordning, där postpersonalen avgör vilka försändelser, som ska nå adressaterna. Särskilt inte om det handlar om partipropaganda i en valrörelse.

Postens regelverk säger att rasistiskt och kränkande material inte behöver delas ut. Avsikten är att skydda adressaten och förhindra lokal ryktesspridning.

Ofta har posten praktiskt löst problemet så, att vykort och andra kuvertlösa försändelser, med grova skällsord, anklagelser, hakkors, rasistiska nidteckningar eller sexuella tillmälen stoppats i någon form av täckande emballage, innan de distribuerats. Tanken är att ingen annan än adressaten ska se olustigheterna.

Även om syftet är gott, är det betänkligt att postpersonalen i praktiken därutöver har ett slags censurrätt med befogenhet att stoppa otrevliga försändelser.

Nils Funcke hos organisationen Grävande journalister finner censurrätten "djupt bedrövlig". I den antirasistiska tidskriften Expo undrar han, vilken grupp som härnäst kan falla i onåd hos posten. "Anarkisterna kanske?" Vi har tidigare frågat detsamma på ledarplats.

Gamle vänsterdebattören Jan Myrdal - som heller inte tillhör våra politiska favoriter - driver precis samma linje om postens censurmöjligheter. Vi instämmer för en gångs skull.

En rasistisk trycksak kan strida mot den lagparagraf, som förbjuder, vad lagen kallar hets mot folkgrupp. I så fall ska den ansvarige bakom trycksaken polisanmälas. Detta kan mycket väl någon ur postpersonalen eller annan observant person göra. Däremot är det orimligt att postpersonalen även har en dömande funktion, med rätt att vägra utbärning.

JO HERBST

Mer läsning

Annons