Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvården behöver brobyggare

Annons

Både socialdemokraterna, liksom samarbetspartierna vänstern, miljöpartiet och den närmast politiskt hemlöse Swedenborg, tycks nöjda med ett system där den politiska framförhållningen blir mycket begränsad. I går kom en sjuk och bräcklig Ken Swedenborg till landstingets aprilmöte, men orkade inte delta i förhandlingarna tiden ut.

Det resulterade i att centerpartisten Elisabeth Lindén Brandt fick uppleva hur en motion som röstats ned i landstingets förberedande organ, landstingsstyrelsen, plötsligt gick igenom i fullmäktige med stöd också av dem som tidigare röstat emot!

Motionen, där Lindén Brandt krävde en miljökonsekvensbeskrivning av de beslut som landstinget fattar, behandlades när Ken Swedenborg hade valt att lämna förhandlingarna. Vänstermajoriteten förstod vad klockan var slagen och tyckte plötsligt, inför risken att förlora omröstningen, att motionen var rätt okej. Centerns oppositionsråd fick maximalt stöd av majoriteten i omröstningen! Hade Swedenborg varit kvar i lokalen hade vänsterblocket med all säkerhet valt att fullfölja den ursprungliga partilinjen.

Politisk fars!

Exemplet från måndagens förhandlingar är tyvärr signifikativt för stämningen i landstingspolitiken. Ansvaret bärs huvudsakligen av de ledande socialdemokraterna, som i sin maktberusning valt att göra sig beroende av Ken Swedenborg.

Betänk att denna församling hanterar en budget på över sex miljarder kronor och som under den resterande mandatperioden ska ta många viktiga beslut om sjukvårdens innehåll och infrastruktur. Redan har landstingsdirektör Ulf Hållmarker varslat om behovet av en bred politisk majoritet för att åstadkomma en ökad koncentration av kirurgins resurser.

Det behövs således brobyggare i landstingspolitiken. Sjukvården är för viktig för att avgörande beslut om dess innehåll ska avgöras med för svaga majoriteter, rent av framkallade av enskilda ledamöters hälsotillstånd.

Tyvärr saknar landstinget ingenjörer, kapabla att plocka fram de verktyg som krävs för att brobygget ska komma igång.

Mer läsning

Annons