Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukskrivna kan jobba

Annons

Ämnet är näst intill tabu. Alf Svensson antydde en gång att samtliga sjukskrivna kanske ändå inte var sjuka. För detta blev dåvarande kd-ledaren vederbörligen avhyvlad i insändarspalter och på torgmöten.

De höga sjukskrivningstalen är emellertid ett stort och växande problem som årligen kostar samhället mångmiljardbelopp.

Vad göra? Att enbart jaga fuskare och simpla simulanter båtar föga, även om det för moralens skull alltid är viktigt att huta åt en och annan ertappad syndare för det avskräckande exemplets skull.

Det faktum att mer än hälften sjukskrivna i enkäter faktiskt uppger sig vilja jobba om bara deras arbetssituation förändras inger hopp.

Med större flexibilitet i sinnelaget kan många arbetsgivare säkert med relativt enkla åtgärder hjälpa åtskilliga sjukskrivna tillbaka till jobbet.

Försäkringskassan, som utfört undersökningen, konstaterar på byråkratprosa "bristande funktion på arbetsmarknaden". Att byta jobb - inom ett företag eller mellan företag - är onödigt komplicerat.

Här kommer borgerliga politiker bestämt att skylla på regeringspolitiken, medan regeringsblocket föredrar att ge arbetsgivarna skulder. Allt i enlighet med det politiska rollspelets natur.

Vi påstår att såväl regering som arbetsgivare bär skuld för sakernas sorgliga tillstånd och måste skärpa sig.

Mer läsning

Annons