Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självklart ska skid-VM hållas i Falun!

Annons

Kvar i Falun blir i så fall backhoppningen (förutsatt att backarna rustas upp för bortåt 40 miljoner kronor) och skidgrenar med massstart, alltså stafetterna och långloppen. Faluns kommunalråd Mikael Rosén, och även oppositionsrådet Jonny Gahnshag stöder, efter vad vi förstått, denna tanke.

Hur är då deras uppfattning om varför vi har en skidanläggning i Falun som förutom namnet "Riksskidstadion" även är navet och själva motorn i hela Lugnets idrottsområde? Ett Riksskidstadion där det tyvärr redan sker ytterst sporadiska tävlingar, ett stadion som vi i Falun löpande underhåller och renoverar för att hela tiden kunna erbjuda en anläggning enligt de krav som internationella skidförbundet (FIS) och skidsporten ställer.

Falun får aldrig acceptera att vårt starka skidvarumärke, i klass med Lahtis och Holmenkollen, devalveras. Vi anser det självklart att alla traditionella längdtävlingar skall avgöras i Falun! Annars är det inte lönt att hoppbackarna rustas för ansenliga belopp.

Vi anser också att om en VM-ansökan skall delas så är alternativet Falun - Stockholm, där huvudstaden får arrangera sprinttävlingar på Slottsbacken, mer slagkraftigt inför FIS´s granskning, än kombinationen Falun – Borlänge, och kommer att skapa stor goodwill för Falun och skidsporten, i Sverige och hela världen.

Om Skidförbundets tjänstemän och de idéer de representerar får råda blir hoppbackarna på Lugnet, vackert belysta med kommunala medel, snart blott ett monument över Faluns tidigare historia som central skidort i Sverige och Europa. Vi får inte låta Lugnet bli ännu ett historiskt minnesmärke över den tid som flytt!

LEIF LÖFBERG

Leif Löfberg är ledamot för Falupartiet i kommunens trafik -och fritidsnämnd.

Mer läsning

Annons