Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljan kan bli ett mönster för Sverige

Annons

De fem kommunerna runt Siljan - förutom Mora alltså Orsa, Älvdalen, Leksand och Rättvik - måste sannolikt komma överens om eleverna ska kunna välja en kvalificerad utbildning i närområdet i framtiden.

Om kommunpolitikerna envisas med att tro att de kan erbjuda allt i den egna kommunen kommer inte resurserna att räcka, i synnerhet inte om några år när elevantalet sjunker. Följden blir en uttunnad utbildning och elever som riskerar att söka sig än längre bort.

Mycket talar nämligen för att eleverna kommer att få rätt att fritt välja gymnasieskola. Då kan det bli riktigt dyrt för hemkommunen om det inte finns kvalificerade utbildningar i närheten.

Förslaget från Region Siljan som nu ska remissbehandlas innebär att olika utbildningar koncentreras till de olika kommunerna, exempelvis handelsprogram i Leksand, hotell- och restaurang i Älvdalen, naturvetenskap i Leksand, datorteknik i Mora och elektronik i Rättvik.

Det som nu väntar är en stor strid om hur utbildningarna ska fördelas. Liksom om vem som ska betala när verksamheter flyttas och lokaler blir tomma.

Men långsiktigt är inte det viktiga exakt var utbildningarna hamnar och var pengarna tas utan att det faktiskt har gått att nå en kompromiss när krutröken skingras i november.

Om det går att riva gärdesgårdarna och få majoritet i fem kommunfullmäktige för en gemensam gymnasieskola kan Siljansregionen rent av visa vägen för delar av övriga landet. Små kommuner kan i längden bara överleva om de samarbetar. Kan de inte det blir det förr eller senare nya kommunsammanslagningar.

023-936 15

Mer läsning

Annons