Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Signerat: Tänker du städa i dag?

Annons

Människan är i grunden konservativ. Denna sanning tror jag få opponerar sig emot. Vi har alla en tröskel, högre eller lägre, när det gäller att ta till sig nymodigheter och att lära sig nya saker. Frågan är vid vilken ålder människan börjar tycka att det som är välkänt också är det enda rätta?

Man behöver inte gå längre än till de svårigheter som kan uppstå när man ska lära sitt barn en ny maträtt.

Vår konservativa inställning kan ofta vara till förfång men ifrågasätts inte för "så har vi alltid gjort".

En fråga som då och då i alla fall kommer upp till debatt gäller skolans organisation. Varför är det skolstart bara en gång om året i småskolan?

Alla barn ska vara födda samma år och därmed också vara ganska jämnduktiga. Men så är det inte. Det kan ju faktiskt skilja ett helt år på två klasskamrater om den ene är född i början av januari och den andre i slutet av december.

Med två skolstarter, både höst och vår, skulle förmågan att lära sig troligtvis vara mer utjämnad. En annan aspekt är fördelning av dagis- och fritidsplatser. Det skulle inte bli så många nya samtidigt utan en mjukare övergång skulle bli följden.

Sedan kan man fundera över varför kommunernas institutioner såsom bibliotek, simhallar, gymnastiksalar med mera inte har öppet på helgerna då de flesta är lediga.

Inom det privata näringslivet finns också en förbluffande konservatism. Jag kan inte förstå varför en bilhandlare exempelvis väljer att hålla stängt på helgerna. Det finns självklart undantag och jag tror inte att de gör en dålig affär.

Och så har vi alla vi fritidssnickare som inte kan få tag på en list eller en planka på lördagar. Järn- och bygghandeln har ju av tradition öppet från cirka 07.00 till 16.00 eller i bästa fall 17.00 vardagar.

Det blir ännu konstigare när man betänker att det antagligen inte finns något annat folk som förväntas göra allting själv i samma utsträckning som det svenska. Ty i Sverige är ju själv bäste dräng för vi har ju inte råd att anlita fackmän eller också är det moraliskt förkastligt.

Det är därför vi städar på helgerna.

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL

Mer läsning

Annons