Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Signerat: Tacka Astrid för det!

Annons

Många gånger har vi väl var och en funderat på vad man skulle göra om man vann en massa pengar. Nu i veckan fick den brasilianska författarinnan Lygia Bojunga fem miljoner svenska kronor. Det är svenska staten som instiftat detta pris till Astrid Lindgrens minne och det är andra gången det delas ut.

Bojunga var totalt ovetande när telefonen ringde hemma hos henne klockan sju i onsdags morse. Hon visste inte ens att hon var nominerad. Hon fick reda på prissumman i svenska kronor men det sa henne inte så mycket så de fem miljonerna översattes i amerikanska dollar.

Då blev det tyst i luren och till slut utbrast författarinnan:

- Mighty Sweden!

För 20 år sedan översatte jag en av hennes böcker, Den gula väskan. Det tog mig ett par månader och lönen var hiskelig. Om jag minns rätt fick jag cirka 7 000 kronor. Det var inte mycket pengar ens på den tiden.

Förlaget En bok för alla, tryckte nyligen om den och jag tror att min förmögenhet nu utökas med ytterligare 4 000 kronor.

Skönlitteratur är verkligen ingen säker inkomstkälla. Få författare kan leva på sina ord. Astrid Lindgren var ett av undantagen. Jag gissar att även Bojunga kan göra det i dag.

Översättare av skönlitteratur kan antagligen aldrig försörja sig på sitt värv.

Däremot är det betydligt lättare att klara livhanken om man ägnar sig åt tekniska översättningar. Då får man betalt per ord. Det är paradoxalt för tekniskt språk är vanligen exakt och fallgroparna är få.

Skönlitteratur däremot, handlar mer om att tolka och överföra stämning och underliggande budskap. Det är mycket mycket svårare.

Det är mycket glädjande att Sverige nu har ytterligare ett pris som kan få lika stor aktning som Nobelpriset. Och inte minst är det viktigt att det handlar om barnlitteratur. Vi är lyckligt lottade i vårt land med en stor kader av duktiga författare som förgyller vår barndom och sätter fantasin i rörelse.

Barnlitteratur har inte särskilt hög status även om kanske just Sverige är att betrakta som ett föregångsland. Det är ju viktigt vad våra barn läser. Och vem vi ska tacka är självklart. Hon kom aldrig in i Svenska akademien men priset till hennes ära känns som allas vår angelägenhet och något att vara stolt över.

Mighty Astrid!

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL

Mer läsning

Annons