Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Signerat: Solstorm över Knutby

Annons

Ungefär samtidigt som den första rapporten kom om mordet på en ung kvinna i Knutby, fick jag boken Solstorm i min hand. Jag läste Solstorm och parallellt har det rapporterats dagligen om församlingen i Knutby.

Bokens författare heter Åsa Larsson och hon har erfarenhet av frireligiösa samfund. Jag tror att boken blev utsedd till bästa svenska kriminalroman förra året.

Solstorm handlar om ett mord i en frikyrklig församling i Kiruna. Församlingen bestod från början av tre frikyrkor men genom ett under/uppenbarelse hos den unge Viktor Strandgård, slogs de tre ihop under sektnamnet Kraftkällan Den vackre, blonde Viktor blev frontalfigur. En natt mördas Viktor och hittas död i kyrkorummet.

Nu börjar klappjakten på församlingen från både polisens och pressens sida. Församlingen sluter sig.

Detta är bara en enda detalj i likheterna med Knutby. Det finns otroligt många fler.

Under flera veckor har medierna ägnat sig åt att demonisera församlingen i Knutby. Experter och "sektkunniga" uttalar sig och utfärdar varningar för den katastrof som närmar sig. Få har stannat upp och funderat över detta drev.

Jag har hört bara en expert som tänkte i andra banor. Om det i stället hade handlat om innebandyföreningen i Knutby, skulle mediernas intresse varit lika omfattande? Kanske skulle de flesta bara konstatera att det antagligen rörde sig om ett svartsjukedrama.

Egentligen vet vi ju inte om så faktiskt är fallet, alltså att det rör sig om ett "vanligt" svartsjukedrama.

Är det acceptabelt med alla dessa spekulationer? Alla som bär vittnesmål mot Knutbyförsamlingen har säkert starka skäl att göra det. Kanske till och med så starka att det går att rucka lite på sanningen? Problemet är ju att de som sitter på de anklagades bänk inte går i svaromål.

Självklart ska företeelser ifrågasättas och granskas. Men församlingsmedlemmarna som just nu omges av hat och ilska från alla håll, hur ska de klara sig i framtiden när rättsprocessen är över? Även om de vill bryta sig loss ur församlingen, kommer de att klara det?

Det okända skrämmer som bekant.

Gör tankeexperimentet att det i stället hade handlat om en koloni flyktingar från Etiopien i Knutby. Deras seder och bruk avviker mycket tydligt från svenska och villigheten att berätta om dessa "underligheter" hade säkert varit stor från svenska grannars sida. Men skulle allt kommit i tryck? Jag tror inte det. Ambitionen hade säkert varit att försöka förklara och finna orsaker på ett helt annat sätt.

En av Åsa Larssons poliser i Solstorm har sin förklaring till varför det kan bildas sekter: "Svaga människor dras ofta till kyrkan. Och människor som vill ha makt över svaga människor dras också dit".

Alla människor kan hamna i en sekt, religiös eller av annat slag. Omständigheter och själstillstånd är avgörande. Så säger experterna också och det kan man begrunda.

Vad säger du?

Synpunkter? E-posta till karin.rosencrantz@dalarnastidningar.se

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL

Mer läsning

Annons