Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Signerat: Kvinnornas segerfärd i mammas bil

Annons

Vilket parti du röstade på spelar

ingen roll. Är du kvinna tillhör du vinnarna för nu närmar vi oss de magiska 50 procenten. Riksdagen har nämligen numera 47 procent kvinnor efter söndagens val. Någon förändring kan

det ju bli hit eller dit berorende på hur Perssons ministär ska se ut.

Jaha, säger säkert många. Det spelar ingen roll. Det handlar om makt och pengar och kvinnor med makt beter sig som män med makt. Kvinnorna lär sig tänka som män.

Tja, det är nog sant men bara till en viss del. Problemet är ju att de som har makt är män och de kvinnliga förebilderna är alltför få. Men en kvinna som får makt i samhället byter antagligen inte ut sina intressen. Hon börjar inte gå på fotboll i stället för teater, dricka öl i stället för vin och köra bil i stället för att cykla.

Kvinnor har sina känselspröt ute i många andra delar av samhället där män inte är lika frekventa. Vilka är det som bär upp kulturen i landet? Många undersökningar visar att det är medelålders kvinnor.

Det är ingen högljudd grupp och i

spartider är det enklare att lägga ner ett mindre bibliotek i en by än att sluta spola ishockeyrinken i samma by.

Och en kvinna som får makt blir antagligen inte heller av med sin förmåga till

empati och hon blir inte sämre på att se de behov hennes nära och kära har. Däremot kommer hon att få svårare att hinna med dem och då kommer omvärldens dom. "Hon tänker bara på sin karriär".

Med fler kvinnor i riksdagen vänds fler blickar mot den kvinnliga halvan av

befolkningen. Vi vet ju redan nu vilka som är utbrända och slut.

Kanske kan man hoppas på att den så kallade pigdebatten kommer upp på dagordningen igen och att det kan bli rumsrent att anlita hemhjälp, och då till ett vettigt pris så att även "maktlösa" kvinnor kan få hjälp med att hålla undan dammråttorna och tvätthögarna.

För bara 10-15 år sedan ägnade sig de flesta familjefäder åt att tvätta bilen för hand. Det var pappas jobb för det var ju pappas bil!

Egentligen borde det ha blivit ett förfärligt väsen på landets alla mammor när de första automattvättarna kom. Men de teg tyst och stilla och hoppades väl att tidsvinsten skulle komma resten av familjen tillgodo i form av att pappa i stället för biltvätt ägnade sig åt tvätt.

Men så är det fortfarande inte. Det är kvinnorna som gör det mesta av hushållsarbetet även om det blivit betydligt bättre och oerhört många män, särskilt yngre, tar sitt ansvar för hem och barn.

Det är roligt att kunna konstatera att saker blir bättre och utvecklingen går åt rätt håll. Det är ju i vardagen som vi formar vår

föreställningsvärld. Det vi är vana vid är normalt, annat kan vara svårare att ta till sig. Det är inte minst viktigt hur vi benämner saker och ting. Den tidigare nämnda pigdebatten är ett bra exempel. Ordet piga ger inga bra associationer och därmed är debatten dödskallemärkt.

Det gäller att vända på invanda begrepp. Tänk vilken förvånande effekt man får av att tala om "mammas bil" och "pappas dammsugare".

Synpunkter? Skicka e-post till karin@nyalt.se

KARIN ROSENCRANTZ-BERGDAHL

Mer läsning

Annons