Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Signerat: Förmågan att höra men inte lyssna

Annons

Många av oss alldagliga och egentligen ganska lyckligt lottade människor har en vana, eller snarare ovana, att gnälla över småsaker. Ibland förundras jag (i efterhand) över att jag lyckas producera väldiga mängder adrenalin över att någon med lugnare tempo är i vägen så att jag måste gå ut i gatan under min avkopplande promenad.

Eller när någon med kundvagn inte har förstånd att hålla sig åt sidan så att jag kan susa förbi. Eller den där människan som envisas med att plocka fram jämna pengar när kassaapparaten visar 98:50. Eller när någon säger att man ska vara tacksam över att man är frisk när livet egentligen just då känns som ett hel...

Hoppsan! Det var just det.

För många av oss alldagliga och egentligen ganska lyckligt lottade människor tänker ju faktiskt då och då på att det är just det vi är, lyckligt lottade. Rätt antal armar, ben, fingrar och tår och tillräckligt många hemma däruppe.

Vilket skulle du helst vilja vara, döv eller blind?

Så ställdes den hypotetiska frågan i barndomen. Då insåg man inte att den inte alls var hypotetisk, plus att "vilja vara" inte riktigt hör hemma i sammanhanget. De flesta svarade nästan alltid döv. Det är viktigare att kunna se.

Det tyckte inte jag och tycker fortfarande inte det. Ett liv utan musik, svårigheter att delta i diskussioner och antagligen bli betraktad som mindre vetande av folk som inte känner till sakförhållandena.

Vid 32 års ålder skrev Beethoven till sina bröder:

"...jag stod bredvid någon som hörde en flöjt på avstånd och jag hörde ingenting..."

Han dog 57 år gammal, totaldöv, och inte en enda ton av den nionde och sista symfonin med körpartiet Till glädjen, kunde han höra. Allt bara fanns i hans huvud.

Så förfärligt att inte kunna höra!

Men den som kan höra har också möjlighet att lyssna. Lyssnade Bush och Blair förra lördagen då miljoner gav luft åt sina tankar och oro? Att Saddam aldrig lyssnat råder det ingen tvekan om. I så fall skulle han ha uppfattat det irakiska folkets klagorop för länge sedan.

De senaste tio åren har även FN stängt öronen för Iraks folk i tron att Saddam skulle lyssna och ge vika. FN har glömt att Irak inte är liktydigt med Saddam.

Och i Sverige då? Visst hörde vi och visst lyssnade vi till alla politiker som under valet 1998, från vänster till höger, lovade att det skulle satsas på "skola, vård och omsorg". Fyra år senare, valet 2002, då skulle det verkligen bli av. Det skulle anställas 6 000 i barnomsorgen och taket skulle höjas i föräldraförsäkringen och alla gamla som behöver hjälp och stöd skulle nu äntligen få det.

Först nu har jag förstått att jag hört fel. Det blev ganska klart i veckan som gått. Persson kan aldrig ha sagt "skola, vård och omsorg". Han måste ha sagt "spola vård och omsorg" för det är så han agerar.

Synpunkter? E-posta till karin@nyalt.se

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL

Mer läsning

Annons