Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Signerat: Blandade rubriker för kvinnor i fokus

Annons

På nyåret konstaterade jag att år 2002 var året då många kvinnor hamnade i fokus av olika anledningar. Det nya året har fortsatt trenden. Men det är samma kvinnor i fokus.

I början av veckan kunde vi se hur duktiga idrottskvinnor fick ta emot välförtjänta utmärkelser för just sådant som uträttats 2002. I veckan var det också ett år sedan Fadime mördades av sin far och Mona Sahlin fick nu svara på de frågor bland andra Jan Kusa ställde i förra veckans spalt. Vad hände med de utlovade pengarna som skulle hjälpa invandrarflickor i kampen för frigörelse från ett patriarkat som vi har svårt att förstå i Sverige?

Jo, inte hade det hänt mycket men bland annat hade Mona Sahlin fått en kommitté hon kunde vända sig till när hon behövde få svar på sina frågor. Nå, det är ju bra men mer konkret kunde inte redovisas. Men ministern lovade nu att det skulle skapas tillfälliga tillflyktsorter/boende för flickor i nöd och att man skulle fundera på fortsättningen. Om ett år blir det säkert en ny utfrågning.

Men allra mest strålkastare har vänsterpartiets Gudrun Schyman fått men det är hon säkert inte särskilt lycklig över.

Mona Sahlin lånade ett par tior av svenska folket för att köpa blöjor och Toblerone. Hon betalade tillbaka pengarna när eurocardnotan kom. Ändå fick hon respass.

Vad ska man då säga om Schyman?

Avdrag tillåts, som bekant, för kostnader man haft för inkomsternas förvärvande. Resa till och från arbetet, speciella arbetskläder man betalar själv, med mera. Men när någon annan betalar kan man givetvis inte göra avdrag men det försökte Schyman. En post i räkenskaperna gjorde mig särskilt förbryllad och det är restaurangnotan i Paris som vänsterpartiet stod för och betalade två gånger dessutom, men som Schyman ändå försöker göra avdrag för. Hon säger att hon inte försöker sko sig men jag vet inte vad man i så fall ska kalla sånt. Om Schyman går på restaurang Maxim i Paris och äter för 1 719 kronor, så kan orsakerna vara tre till att denna middag ägde rum:

1. Den var bra för vänsterpartiet. Då ska vänsterpartiet betala.

2. Den var bra för riksdagen och Sverige. Då ska skattebetalarna stå för notan.

3. Den var bra för Gudrun Schyman för hon var hungrig. Då ska Gudrun Schyman betala.

Ont om tid, på turné, borde ha begärt uppskov. Jodå, så kan det vara men historien började och slutade inte med att hon lämnade sin självdeklaration. Under resans gång har skattemyndigheten begärt in underlag för hennes avdrag och hon har säkert haft flera möjligheter att gå in och rätta till alla fel. Men det gjorde hon inte.

Det är nog bättre att hon byter parti. Moderaternas Bo Lundgren har ju inte så starka aktier. Schyman skulle bli en bra partiledare för moderaterna. Hennes agerande är ju mer i linje med vad man tror att m-företrädare kan tänkas göra.

För att inte tala om den trovärdighet hon skulle åtnjuta när hon föreslår en skattesänkning.

Synpunkter? E-posta till

karin@nyalt.se

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL

Mer läsning

Annons