Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sidsteppad partivänster

Annons

I ärlighetens namn nämner dock länskollagan det faktum, att den socialdemokratiska regeringen trots allt är huvudaktören bakom landets säkerhetspolitiska omorientering. Inte folkpartiet och moderaterna.

DD påtalar det pikanta faktum att både moderatledaren Lundgren och vänsterpartisten Ohly tolkar den nya doktrinen identiskt - Nato nästa! Låt vara att den förre är för och den senare emot.

Tidningen noterar att regeringens säkerhetsdoktrin "inte ens håller sig till den försiktiga formulering som s-kongressen antog".

Likaledes socialdemokratiska Aftonbladet kopplar emellertid ett annat grepp på det kontroversiella ämnet och anklagar Bo Lundgren för att medvetet feltolka doktrinen i natovänlig riktning. Doktrinen är bra men Lundgren är dålig, blir således andemeningen i Aftonbladets lugnande besked till oroliga partikamrater.

Båda bladen kan omöjligen ha rätt samtidigt i frågan.

S-bladens bittra utgjutelser föranleder misstanken att Göran Persson svårt sidsteppat s-kongressen och på olika sätt lyckats ställa den fordomdags så mäktiga partivänstern utan inflytande i utrikespolitiken. Vilket den förstnämnda tidningen kritiserar och den senare försöker överskyla genom att anklaga Bo Lundgren för feltolkning.

Nåväl, det är knappast vår huvudvärk.

Mer läsning

Annons