Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SENIOROMBUDSMANNEN: När 40 000 äldre är undernärda måste regering och kommuner tvingas till bakläxa

/

Annons

Påskhelgens tristaste läsning blev den nya rapporten om att det finns närmare 40 000 undernärda inom svensk äldreomsorg.

Jag erkänner att jag först gick i försvarsställning och försökte intala mig att det presenterade underlaget måste grundas på en bristfällig rapportering och felaktig statistik.

Mer påläst tvingades jag inse att fakta talade för att det som framkommit stämmer.

Statistiken kommer från "Senior alert", det nationella kvalitetsregistret för riskbedömning av fallolyckor, trycksår, munhälsa, blåsdysfunktion och undernäring, samt Socialstyrelsens statistikdatabas. Och efter att ha sett materialet verifierat av geriatrikprofessorn Yngve Gustafson i Umeå gick det inte längre att negligera innehållet.

Det finns i dag cirka 253 000 äldre människor över 65 år i Sverige med hemtjänst, korttidsboende eller särskilt boende (Socialstyrelsens statistikdatabas). Av dessa är i genomsnitt 15,6 procent undernärda, vilket motsvarar 39 500 äldre. I vissa kommuner är mer än var fjärde äldre undernärd. Problemen stannar inte där utan 117 500 (nästan varannan av de som har äldreomsorg!) ligger i riskzonen att bli undernärda.

Jag bestämmer mig för att läsa vidare i ärendet och finner i SvD att det finns flera screening-instrument för att bedöma förekomsten av undernäring. I de studier som presenteras i "Senior alter" används MNA-instrumentet (Mini Nutritional Assessment). Det är ett frågeformulär som handlar om den äldres födointag, viktförlust, rörighet, psykisk stress och/eller akut sjukdom, neuropsykologiska problem som depression och/eller demenssjukdom.

Att jag personligen svävat i okunnighet om situationen för våra äldre beror sannolikt på att jag inte har någon erfarenhet av den bild som nu blottläggs.

Min mor vårdades i flera år på ett gruppboende i Dala-Floda och gavs både föda och vård med en kvalitet som vi anhöriga tacksamt konstaterade.

Jag erinrar mig också flera tidningsreportage i närtid om hur flera dalakommuner valt att öka anslagen till äldrevården, bland annat i syfte att se till att de äldre får näringsriktig föda.

Men fakta kvarstår. Undernäringen framstår som en riktig folksjukdom bland landets äldre. Inför uppgiften att närmare 40 000 äldre lider av denna ohälsa, och att så många fler ligger i riskzonen, måste regeringen och kommunerna tvingas till en ordentlig bakläxa. Det här problemet går inte att sopa under mattan!

Själv bänkade jag mig framför tv:n för att se reprisen på Carin Mannerheimers dramaserie om Solbackens äldreboende. Serien sändes första gången 2003 och väckte berättigad debatt om situationen i landets äldreomsorg. Värre är att äldrevårdens problembild från 2003 också går i repris i den nya rapporten, snart 15 år sedan Carin Mannheimer slog larm.

Mer läsning

Annons