Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seniorombudsmannen: Bedrövligt att besked till våra äldre ständigt drar ut på tiden

/

Annons

Hur många mandatperioder behöver politikerna i Gagnef på sig för att enas om lösningen för den framtida äldreomsorgen?

Frågan, som ställdes i samband med ett informationsmöte i Björbo för några veckor sedan, är befogad. Beslutsvåndan var ett faktum redan före valet 2014 och risken är uppenbar att den håller i sig också över nästa val, 2018.

Problematiken är typisk. Så fort det blir kommunövergripande frågor som ska lösas går det troll i verkställigheten.

Trots gedigna utredningar från tjänstemännen går frågorna i stå. Underlaget ifrågasätts och varje vindpust som uppfattas som opposition skapar politisk oro.

Knäckfrågan är var i kommunen som Gagnef ska uppföra ett modernt demensboende, samtidigt som det också ordnas med lösningar för särskilt boende och med trygghetslägenheter.

Hur kommunen ska klara både ekonomi och kvalitet är man oense om. Det har under resans gång även lett till att majoriteten splittrats.

I dagsläget gör S och C gemensam sak, huvudsakligen för att lösa äldreomsorgen. Partiernas förslag är ett nytt demensboende i Djurås.

Det nya partiet sedan valet 2014, Kommunal samling, som styrt Gagnef tillsammans med S och MP, anser att lokaliseringen är ogenomtänkt och för dyr. Partiet vill använda befintliga lokaler.

Hur frågan löses är för tidigt att säga. Men det är synd om äldre människor och deras anhöriga som inte kan få besked. I värsta fall befarar de att bli hänvisade till vård i andra kommuner.

Möjligen kan äldrefrågan föras närmare en lösning tack vare opinionsmötet i Björbo och pensionärsorganisationernas inlägg i debatten.

Christer Gruhs

070-5333612

Mer läsning

Annons