Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schymans feminismgloria på sned

Annons

Men undersökningen Aktuellt gjort tycks också ha en del brister. Till exempel är det svårt att se könsstrukturer i lönesättning på ett kansli med kanske tio, femton anställda. Männen kan ha jobbat i åratal men kvinnorna på motsvarande poster anställts nyligen. Någon granskning av de andra partierna har inte heller gjorts, varför det är svårt att veta om vänsterpartiet i förekommande fall är den ende syndaren.

Det är lättare att svänga sig med högtidliga fraser än att leva som man lär. Det har vänsterpartiet bittert fått erfara under årens lopp när partiet talade om demokrati och rättvisa, men i praktiken satt i knät på ledarna i Moskva. Men löneskillnaderna visar också att de politiska partierna inte är några isolerade öar i samhället. Det är också arbetsplatser som alla andra. Ett parti som kallar sig feministiskt är ingalunda fredat från strukturer och könsroller som försvårar för kvinnor att lyckas. Vänsterpartiet hänvisar ofta i svepande ordalag till "strukturer" och "marknaden" för att svära sig självt fri från all skuld. Givetvis har det ett ansvar för sin organisation, även om det ser brister i samhället i stort.

Aktuellts granskning tar inte hänsyn till att vänsterpartiet på flera punkter kommit längre än andra partier i jämställdhetsarbetet. Vänstern har många kvinnor på ledande positioner, till exempel som partiledare, partisekreterare och stabschef på riksdagskansliet.

Det som i stället bör granskas utifrån ett jämställdhetsperspektiv är faktiskt vänsterpartiets politik. Den drabbar långt fler än partiets egna anställda och skulle få förödande konsekvenser för kvinnorna i Sverige.

Till exempel vill partiet stoppa de privata alternativen i den offentliga sektorn. Det skulle innebära att stora grupper kvinnor inom vården och omsorgen bara har en arbetsgivare.

Möjligheten att ställa krav på högre lön och bättre arbetsvillkor minskar dramatiskt. Likaså möjligheten att ta del av andra sätt att bedriva verksamheterna och därmed utveckla metoder och upplägg för jobbet.

När vänsterpartiet talar om rättvisa kvinnolöner så innebär det i förlängningen att alla tjänar ungefär lika lite, inte lika mycket.

Vilka blir de goda förebilderna i ett samhälle där människor inte tillåts söka sina egna vägar, pröva vingarna och lyckas? Ett samhälle där staten och politiken omfattar en stor del av medborgarnas vardag och styr deras konsumtion och livsstil på ett avgörande sätt bromsar hela utvecklingen.

När SVT:s Aktuellt genomför halvdana granskningar som mest tycks ha till syfte att misstänkliggöra vänsterpartiets feministiska engagemang bör vi inte dra för stora växlar på det.

Däremot är det högst angeläget att granska det politiska innehållet i vänsterpartiets jämställdhetsprogram.

Mer läsning

Annons