Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt stopp för öltälten

Annons

Onsdagen den 14 april hade tidningen en ledare med rubriken "Spritdebatt efterlyses".

I ledaren heter det bland annat: "Ibland diskuteras möjligheten av en ny, avdramatiserad och därför sansad svensk alkoholkultur, där ungdomen fostras till ett förnuftigare umgänge med den så omåttligt spännande varan".

Brev till ledarsidan

För att komma till rätta med det tilltagande fylleriet måste vi få en attitydförändring till alkoholen och berusningen.

Här borde kommunerna gå i spetsen genom att vara ytterst restriktiva när det gäller serveringstillstånd och inte tillåta någon servering efter kl 01.00.

Vidare borde det vara självklart att sätta stopp för alla dessa öltält som blivit allt vanligare i olika sammanhang, för vad är de annat än en signal om att alkohol måste till för att man skall ha roligt?

Ett stort problem när det gäller ungdomsfylleriet är folkölet. Flera försök som UNF, Ungdomens nykterhetsförbund, genomfört visar att livsmedelshandeln och bensinstationerna inte klarar av att hålla åldersgränsen. Folkölet borde därför in på Systemet!

Hembränning och langning är ett annat stort problem. Här krävs kraftfulla insatser från polisen i nära samarbete med de sociala myndigheterna för att få stopp på eländet.

På riksnivå tycker jag att regringen på försök skulle återinföra de införselkvoter som gällde före vårt inträde i EU. Då hamnar vi i EU-domstolen och borde ha goda utsikter att vinna.

Allting har ett pris. Billig och lättillgänglig alkohol ger stora samhällskostnader. Höga priser på alkohol och restriktioner ger lägre samhällskostnader.

Det är bara att bestämma hur vi vill ha det.

HANS LINDGREN

Mer läsning

Annons