Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på personval

Annons

Resultatet av EU-valet i söndags har lett till en viktig debatt om partier som inte går i takt med sina väljare. Junilistans framgång bland väljare, både från höger och vänster, innebar tre mandat i EU-parlamentet.

En smärtsam erfarenhet från valet är också väljarnas likgiltighet; soffliggarna som inte brydde sig.

Samtidigt är det intressant att allt fler väljare utnyttjar kryssningsmöjligheten. Erfarenheten borde vidareutvecklas.

Personligen börjar jag alltmer luta åt att regelrätta personvalssystem skulle vitalisera det politiska intresset, särskilt i val till kommunala församlingar.

Att junilistan nådde en så stor framgång tror jag beror på att många av listans sympatisörer har ett stort förtroende för Nils Lundgren och Lars Wohlin. Deras utstrålning av trygghet och trovärdighet har gått hem bland väljargrupper som normalt skulle ha röstat med socialdemokraterna och moderaterna.

Jag inspireras av tanken att få välja ledamöter till kommunfullmäktige utifrån min personliga uppfattning om kandidaternas kunnighet och lämplighet för uppdraget och mindre om hänsyn till partitillhörighet.

Vårt nuvarande valsystem innebär att jag röstar med ett parti, inte på en enskild politiker. Någon möjlighet att välja ut de människor som du tror bäst skulle ta tillvara dina intressen i kommunpolitiken, finns inte i dagens system. Enda styrningsmedel i dag är att stryka namn på valsedeln, men effekten är oftast ringa.

I en tid då partipolitiska ideologier flyter samman och alltför många berättigade avstår från att rösta, är det angeläget att förnya det politiska arbetet. Vi måste försöka hitta nya vägar för väljarnas möjligheter att påverka politiken. Därför tycker jag att det vore spännande att få testa ett genomtänkt personvalssystem i ett kommande val till kommunfullmäktige.

På den kommunala nivån handlar det mesta om samarbete över partigränserna. Det är i få frågor som det hettar till i en ideologisk debatt.

Kommunernas ekonomi är en viktig anledning till att det ser ut som det gör. Dagens kommunpolitiker arbetar huvudsakligen med att bestämma omfattningen av nedskärningar. Sällan blir möjligt att anslå medel till förverkligandet av visioner.

Ett nytt valsystem där den valde upplever att hon eller han har en tydlig uppdragsgivare, skulle kunna öka intresset både för att bli politiker och att få människor att gå och rösta.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons