Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säpo varnade för kravallerna

Annons

Fem veckor före EU-kravallerna varnade Säpo för att våldsamheter var på gång. Men varningarna ignorerades, berättar Svenska Dagbladet.

Det är riktigt. Betydligt fler än Säpo visste vad som var på gång. Folk, som kritiskt intresserar sig för den politiska undervegetationen längst till höger och längst till vänster här i landet, kunde på ett tidigt stadium notera vilka våldsförväntningar som ackumulerades på yttre vänsterkanten våren 2001 inför EU-toppmötet i Göteborg.

Det är ofattbart att Attacrörelsen, med ambitionen att bli en bred, demokratisk folkrörelse, utan att blinka gav sig i samverkan med obskyra extremiströrelser, som på internet helt öppet manade till våldsamheter. Även i normalt mer sansade politiska kretsar såg man inledningsvis förvånansvärt tolerant på vänstergrupper, som målmedveten använder våld och skadegörelse som propagandametod. Den ärade länskollegans chefredaktör skrev naivt att "lite fönsterkrossning piggar upp".

"Radical chic" säger engelsmännen ironiskt om ömsinta vänsterintellektuellas aningslösa flirt med råbarkade extremister.

Mer läsning

Annons