Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt svensk spritskatt

Annons

Orsaken är förstås systembolagets svårt slokande försäljningssiffror till följd av privatimporten från grannländer med låga alkoholskatter. Tanken är att kraftigt sänkt svensk alkoholskatt ska ge Systembolaget möjlighet till effektiv priskonkurrens.

Organiserade nykterister och andra tillskyndare av Sveriges traditionella alkoholpolitik med höga sprit-, vin- och ölpriser samt statligt alkoholmonopol avskyr föga förvånande blotta tanken på billigare Systemvaror. Såväl monopolet som den höga spritskatten är stora, nykterhetspolitiska symbolfrågor.

Men har man egentligen något reellt alternativ? Om Sverige inte sänker alkoholskatten och därigenom sänker priset på monopolets sortiment, kommer systembolaget att duka under i konkurrensen. Problematiken ser ut så här:

Ska man rädda spritmonopolet eller alkoholskatten? Billigare sprit får vi under alla omständigheter genom privatimporten. Var så god och välj!

En nykterhetspolitisk fördel av att offra alkoholskatten till förmån för monopolet är att så länge systembolaget har hand om ruljansen, kan åldersstrecket hävdas. Den eventuella dag vin och sprit säljs i livsmedelsbutiker, supermarkets och snabbköp är det föga troligt att det nuvarande förbudet mot alkoholförsäljning till minderåriga längre kan vidmakthållas.

Det ryktas att Norges statsminister Kjell Magne Bondevik ämnar föreslå ett samfällt veto mot sänkta alkoholskatter, då han träffar sina nordiska kolleger på Island nu i helgen.

Förslaget torde mest ha karaktären av vad som på politikerslang kallas "tal till galleriet". Bondevik gör en markering, adresserad till nykteristerna i den norska väljarkåren, men tror knappast själv på realismen i sitt förslag. I det inte helt otörstiga Danmark är tvärtom ytterligare skattesänkningar på den aktuella varan på gång.

Att resolut sätta stopp för den helt avgörande faktorn i sammanhanget - privatimporten - tycks för närvarande inte vara politiskt möjligt. Inget av riksdagspartierna har föreslagit en sådan åtgärd. Sveriges traditionellt stränga alkoholpolitik är redan dömd. Dödsdömd.

Och med den tyvärr åtskilliga ur den avsevärda minoritet, som inte kan lära sig att sköta alkoholen på ett förnuftigt sätt.

Vad göra?

Mer läsning

Annons