Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt alkoholskatt ger ökade alkoholskador

Annons

Tidningens ledare diskuterar emellanåt sänkta alkoholskatter. Jag påstår att problemet är att en alkoholskattesänkning skulle sänka priset i hela landet, vilket skulle leda till ännu mer drickande, och ytterligare alkoholskador. Det är inte så att supandet är konstant oavsett pris och tillgång. Mot detta kan anföras vikten av att det inte går för dåligt för Systembolaget och våra egna bryggerier och att den illegala hanteringen inte får för stort utrymme.

Brev till ledarsidan

Kristdemokraterna väljer att se som det viktigaste att konsumtionsnivån hålls nere. Dessutom menar vi att det inte är omöjligt att klara övriga utmaningar om stridsviljan finns. Frankrike har fått klartecken för ett mycket radikalt reklamförbud för alkohol. Snuset har saluförbud i EU. Varför skulle inte Sverige få framgång för lägre införselkvoter? Till lättnad för Systembolaget, våra bryggerier och de alkoholskadade.

Tidningen saknar med rätta en "kraftfull väljaropinion". Men det finns en stigande vrede över skadeutvecklingen! Låt oss bygga på den. Inte minst med kunskap. Vi vet i dag att om föräldrarna i en klass ingår en "pakt" om förhållningsregler kring alkoholen så har det effekt i form av senare debut och mindre berusningsdrickande. Bort med uppgivenheten!

Ulrik Lindgren

Riksdagsman kristdemokraterna

Svar direkt:

Se ledarspalten härintill.

pol. red.

Mer läsning

Annons