Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt alkoholskatt är som bensin på elden

Annons

I ledaren den 25 maj kommenterar tidningen partiledardebatten och den pågående diskussionen kring alkoholpolitiken. Ledarsidan försvarar också folkpartiets förslag att sänka alkoholskatten kraftigt. Vi kristdemokrater tycker däremot att det är ett huvudlöst förslag, och det inte genom några vaga ordalag, eller för den delen, som "ett tal för gallerierna". Det handlar helt enkelt om att vi faktiskt bryr oss om de 200 000 barn som växer upp i missbrukarfamiljer och att vi inte tror att sänkta skatter löser några problem.

Brev till ledarsidan

I stället för att uppgivet anpassa oss bör vi driva frågan till sin spets. Vi vill helt enkelt att Sverige går tillbaka till de införselregler vi hade. Sedan får de väl dra oss inför EU-domstolen, men vi har ju egentligen inget att förlora. Om vi däremot ger vika nu, kommer vi att ha väldigt svårt att kunna försvara en socialt ansvarsfull alkoholpolitik. Det finns ett allt större intresse i Europa för att bygga upp en sådan politik. Då är det fel av Sverige att backa från vår relativt framgångsrika alkoholpolitik. Vi måste i stället ta vara på det tillfälle som nu finns och kraftfullt arbeta för en alkoholpolitik som sätter folkhälsan före franska bönders intresse av att sälja vin till svenska ungdomar.

Svar direkt:

Folkpartiets förslag om sänkt alkoholskatt måste framför allt ses som ett tappert försök att om möjligt rädda det statliga spritmonopolet ur en allt besvärligare konkurrenssituation. Systembolaget tappar hela tiden marknadsandelar sedan den omfattande privatimporten från länder med lägre alkoholskatt blev laglig.

I riksdagens partiledardebatt föreslog kristdemokraternas nye ledare Göran Hägglund att spritmonopolet skulle räddas från denna omöjliga priskonkurrens genom att Sverige övertalar övriga EU-stater att chockhöja sin alkoholskatt och därmed sina spritpriser till svensk nivå.

Vi betvivlar att Göran Hägglund själv tror på sitt käcka förslag. Han är dock en erfaren partipolitiker. Snarast ägnar han sig åt vad man på politikerslang kallar "tal till galleriet" i syfte att fiska röster bland konventionellt tänkande nykterister.

Helena Halldorf Romero tillämpar själv inte sin partiledares verklighetsfrämmande advokatyr utan föredrar att tala om sänkta importkvoter, vilket är en helt annan fråga.

HELENA HALLDORF ROMERO

Mer läsning

Annons