Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhället är sårbart

Annons

Någon får ett e-postmeddelande. Denne någon öppnar meddelandet och dess bilaga och omedelbart sprider sig viruset i datorn. Det kopierar personens adressbok och skickar sig själv vidare till alla i adressboken, dessutom med andra i adressboken som avsändare. Sedan öppnar någon av dessa mottagare viruset och så fortsätter det - snart är många myndigheter, företag och privatpersoner drabbade och deras datorer fungerar inte längre. Det som började som pojkstreck i datorernas ungdom är numer terroristernas bästa vän.

Precis som det stora strömavbrott som drabbade Kanada och USA i mitten av augusti så visar sobig.f-viruset sårbarheten i vårt moderna samhälle. Det är klart att elströmmen är viktigare då den kyler vår mat, värmer våra hus, och stora delar av vår kollektivtrafik är beroende av den. Men när våra datorer slås ut så förlorar vi vår numera kanske viktigaste möjlighet att skicka och att nå information.

Detta virus som drabbar alla världens datorer på ett nästan apokalyptiskt sätt och leder i Sverige till att myndigheter som regeringskansliet måste stänga av sina e-postservrar beror egentligen på datoranvändares dumhet.

Alla som sätter sig vid en dator och kan hantera sin e-post borde faktiskt veta att man inte laddar ner bilagor som ser konstiga ut. Knappt de bilagor som inte ser konstiga ut heller - helst ska man ringa till den person som skickat bilagan och fråga om den verkligen kommer från den personen och inte från ett virus som använt sig av personens adress. Den första användarvänliga datorn, Apple II från Macintosh, kom 1984 - alltså för 19 år sedan. För tjugo år sedan, närmare bestämt den 7 april 1983 skickades det första elektroniska brevet i Sverige. E-postandet fick dock inte sitt genombrott förrän i mitten av 1990-talet. Trots att de flesta personer numera har hanterat e-post i åtminstone fem år så behärskar många det fortfarande inte fullt ut.

Det är klart att många drabbas utan att själv ha virus - det är det som är det lömska med just sobig.f-viruset, att det skickar e-post till folk som har vidtagit alla tillgängliga försiktighetsåtgärder. Dessutom får många autosvar från servrar som hävdar att de själva spridit virus. Detta gör förstås att företag blir dränkta i mejl de inte har kapacitet att hantera. Vilket ledde till att bland annat Karolinska sjukhuset i Stockholm och Riksskatteverket fick stänga sina e-postservrar.

Det viktigaste att ta ställning till är hur mycket säkerhet man vill införa. Precis som till exempel säkerhet i hemmet med fler lås och säkerhetsåtgärder innebär mer krångel inte bara för boven, utan också för dem som bor i hemmet.

Så fungerar det även i datavärlden, ju fler anti-virusprogram och brandväggar som installeras eller byggs desto svårare blir det att surfa, e-posta och arbeta obehindrat.

Det är klart att det måste finnas ett omfattande säkerhetsarbete för att stoppa dessa hackare, oavsett om de är terrorister eller bara pojkspolingar som inte har något bättre för sig. Men faran ligger i att vi på vägen kanske stoppar det nya och fantastiska informationssamhället.

Mer läsning

Annons