Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Magstarkt av Löfven att svika löftet om att erkänna folkmordet på kristna

Annons
Krönikören Sakine Madon är liberal skribent med särskilt intresse för integrationsfrågor.

Inför förra valet lovade Stefan Löfven (S) att erkänna folkmordet på kristna. Folkmordet, även kallat ”Seyfo”, för ett sekel sedan är för många assyr­ier/syrianer, armenier och andra kristna ett sår som aldrig får läka. Berättelser om fruktansvärda övergrepp lever vidare från generation till generation.

Än i dag gör Turkiet sitt yttersta för att förneka folkmordet, och situationen för kristna minoriteter är i många länder bedrövlig. Kristna har varit en måltavla för terrorsekten IS, och så sent som häromdagen utsattes tre kyrkor för terrordåd i Indonesien.

2010 röstade riksdagen för ett erkännande av folkmordet på kristna. Några ledamöter från Alliansen röstade nämligen med de rödgröna.

I valrörelsen 2014 lovade som sagt Löfven att driva frågan om S vann valet. I dag låter det annorlunda. I en intervju (SVT 1/5) säger statsministern att det är ”en oerhört komplex fråga” och att regeringen inte har någon plan att hålla fast vid riksdagens linje att folkmordet ska erkännas.

Så varför är det viktigt att erkänna folkmordet? Inom forskningen råder det inget tvivel om att det var ett folkmord som påbörjades 1915. Det är sant att politiker inte ska ”skriva historia”, men politiker behöver alltid förhålla sig till fakta.

På samma sätt som Förintelseförnekande är ett ”politiskt problem”, är också förnekandet av folkmordet på kristna det. Hade Tyskland, likt dagens Turkiet, förnekat sin historia hade Sverige behövt markera även mot Tyskland.

Ett erkännande är viktigt för direkt eller indirekt drabbade, men det är också viktigt för framtiden. Samhällen som inte lär av historien riskerar att upprepa den. Förföljelserna av kristna pågår än i dag.

Nog för att S har ”tvärvänt” en del denna mandatperiod, men att vända 180 grader om att erkänna folkmord är bara för magstarkt.

LÄS ÄVEN:

Fler krönikor av Sakine Madon

Mer läsning

Annons