Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Det borde räknas mer på kostnaderna för arbetslösa invandrare - inte mindre

Annons
Elisabeth Svantesson (M) har alldeles rätt i att det kostar samhällsresurser att invandrare i för hög utsträckning går arbetslösa. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderaternas ekonomisk-politiska tales­person Elisabeth Svantesson sa häromdagen att Sverige bör se över invandringens kostnader.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Bland annat skrev Expressens krönikör Alex Schulman att han känner "sorg och skam" över Moderaternas nya migrationspolitik (10/2).

Men just kostnadsfrågan borde vara tämligen okontroversiell. Är man för invandring bör man rimligtvis också vara för en bättre integration på arbetsmarknaden. Kostnaderna visar nämligen att det är där det brister.

Det har länge forskats i ämnet. Bland andra har Jan Ekberg, professor i nationalekonomi, visat hur migrationen gett olika ekonomiska effekter över tid.

Den tidigare arbetskraftsinvandringen gav en så kallad nettovinst, men på 1980-talet började invandrarnas ställning på arbetsmarknaden att försvagas. Därefter har uträkningar landat på "minus". Vilket i sig inte är märkligt; hög arbetslöshet kostar.

Trots att migranter har haft en ekonomiskt gynnsam åldersammansättning - många kommer i arbetsför ålder - har den demografiska fördelen alltså "ätits upp" av dålig arbetsmarknadsintegration.

Om en grupp i populationen (utlandsfödda) har mycket högre arbetslöshet än en annan grupp (infödda) är resultaten alltså inget att höja på ögonbrynen åt.

Ändå har politiker haft svårt att hantera frågan. Den moderatledda alliansregeringen lanserade 2011 en "toleranssajt" på regeringens hemsida, för att sticka hål på främlingsfientliga myter.

Där påstods det att det skulle vara en myt att invandringens kostnader skulle handla om "tiotals miljarder", trots att det är vad bland annat Ekbergs forskning visat. Hur tänkte egentligen allianspolitikerna bakom sajten?

Den taktiken var en välkommen present - till Sverigedemokraterna.

Man kan förstås ha åsikter om Moderaternas kraftiga sväng från Fredrik Reinfeldts vädjan om förståelse för ökade invandringskostnader till dagens olika utspel.

Politiker ska alltid undvika ensidighet.

Men att se över kostnader behöver inte per automatik betyda att man landar i slutsatsen att gränserna måste stängas.

Det kan lika gärna, inte minst från ett liberalt perspektiv, betyda: "ändra arbetsmarknadens spelregler och låt folk arbeta för sin försörjning, så undviker vi politiska tvärvändningar och kraftigt minskad invandring".

Alex Schulman och likasinnade må känna ilska. Men det är bättre att Moderaterna lägger krut på att få ner en alltför kostsam arbetslöshet, än återgår till att beskriva fakta som främlingsfientlig myt.

Mer läsning

Annons