Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Det är ett hån att skattemedel går till islamister som vill öka segregationen

Annons
Sakine Madon.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har släppt en viktig rapport: ”Islamisk aktivism i en mångkulturell kontext – ideologisk kontinuitet eller förändring?”

Nu är det upp till politiken att hantera informationen: ska skattemedel gå till organisationer som sprider brödraskapets budskap?

I går ordnade MSB en träff där rapporten, skriven av Aje Carlbom, docent på Malmö universitet, stod i centrum. På plats fanns Lorenzo Vidino, en av de internationellt ledande forskarna på området, och andra insatta experter.

Muslimiska Brödraskapet är en politisk-religiös organisation, grundad i Egypten och med målet att skapa en gudsstat styrd med sharialagar. Därmed inte sagt att brödraskapets anhängare förespråkar våld eller nödvändigtvis är emot demokratin.

Tvärtom handlar det om att långsamt förändra samhället, "där människors 'hearts and minds' påverkas genom övertalning”, som det står i rapporten.

Carlbom konstaterar att aktivismen i Sverige "framför allt är ett integrationsproblem". Vilket i sin tur bland annat beror på besvärande åsikter om yttrandefrihet i religionsfrågor, kvinnors och hbtq-personers rättigheter, samt om antisemitism.

För ett år sedan när MSB släppte en förstudie skriven av terrorforskaren Magnus Norell, Aje Carlbom samt Pierre Durrani, som själv har en bakgrund i brödraskapet, var det mer att betrakta som ett debattinlägg.

"Norell, Carlbom och Durrani har lämnat silkesvantarna i byrålådan och tagit upp motorsågen", skrev jag i en recension (VLT, 170308).

De skrev att miljontals kronor via exempelvis föreningsstöd har slussats in till "världens största islamistiska organisations gren i Sverige", och kritiserade den identitetspolitiska delen av vänstern och Miljöpartiet för att okritiskt ge stöd åt islamister.

Kritiken kom som ett brev på posten. MSB:s och Carlboms nya rapport är gedigen och akademiskt "torr", och blir därmed svårare att avfärda som islamofobi.

Carlbom beskriver bland annat Islamiska förbundet, Sveriges unga muslimer, Sveriges muslimska råd och studieförbundet Ibn Rushd som associerade till Muslimska brödraskapet.

Ibn Rushd har bland annat fått pengar för att "motverka islamofobi" på sajten islamofobi.se. Det låter bra att motverka fördomar, men på sajten misstänkliggörs till exempel kampen mot hedersförtryck.

Varför går skattemedel till detta?

Varför ger svenska makthavare år efter år Ibn Rushd och likasinnade legitimitet och status?

Det leder till splittring och är ett hån mot muslimer som felaktigt påstås representeras av dem.

Mer läsning

Annons