Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Dåligt att hedersbrottslighet ännu är en blind fläck i V

Annons
Sakine Madon

Riksdagen har tydliggjort för regeringen att den vill se en särskild brottsrubricering för brott med hedersmotiv. Men i justitieutskottet reserverade sig ett parti: Vänsterpartiet.

Linda Snecker, rättspolitisk talesperson (V), menade nämligen att en särskild brottsrubricering "kan leda till att det enbart blir personer från en viss kultur som kommer att misstänkliggöras".

Linda Snecker (V)

Det är fascinerande hur ett parti som kallar sig feministiskt och "för de svaga" kan hamna så fel som V har gjort de senaste åren.

Vad menas egentligen med "en viss kultur"? Hederskulturen är inte kopplad till en viss nationalitet. Inte heller är den kopplad till en särskild religion, även om sharialagstiftning bidrar till och upprätthåller förtrycket.

Vi talar här om värderingar och traditioner som leder till att pojkar och flickor gifts bort, en ständig kontroll, hot om våld och i värsta fall hedersmord.

Med en särskild brottsrubricering förbättras möjligheten att använda tvångsmedel, och det handlar också om - precis som med hatbrott - att se den extra utsattheten. Det är helt enkelt värre att bli nerslagen på grund av sin hudfärg, sexuella läggning - eller av sina anhöriga som vid hedersbrott - än av ren slump.

V:s argumentation visar att partiet är fast i det kulturrelativistiska träsket. Om vi nu ska prata om "misstänkliggöranden" är det just vad V flitigt gör - mot dem som kämpar mot hederskulturen.

Amineh Kakabaveh (V) ifrågasätter partiets reservation mot en särskild brottsrubricering, och påpekar att man inte hade motsatt sig förbud av barnaga med argumentation om att folk skulle känna sig utpekade. Varför gör V det när flickor och pojkar förtrycks i heders namn?

Amineh Kakabaveh.

När Kakabaveh och andra socialistiska feminister med rötter i Mellanöstern offentligt larmade om att kvinnor i förorter pressas av islamister och hedersförtryckare, var Vänsterpartiets budskap till dem tydligt: håll tyst, ägna er inte åt "ryktesspridning".

Partisekreteraren skrev tillsammans med partiets talespersoner i feminism och migrationspolitik just det i en artikel, att de som påtalade problem ägnade sig åt "ryktesspridning" (Aftonbladet, 150706).

Det var ett svek inte bara mot partikamrater, utan även mot hedersförtryckets offer på botten i samhällshierarkin. Varken klassmedvetet, feministiskt eller hedersamt.

Tack och lov väljer riksdagen en annan väg.

Mer läsning

Annons