Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakfrågorna får avgöra

Annons

den 21 december 2006

Vardagens realiteter är det som måste prägla politiken. När en arm bryts eller en hjärtinfarkt inträffar så måste vården fungera. Det är då skattebetalarna får valuta för pengarna. Och då ska inga patient-avgifter eller försäkringssystem sätta stopp. Åt var och en efter behov är principen. Sjukvården ska inte kommersialiseras. Vi vill inte ha några utförsäljningsexperiment av Avesta eller Ludvika lasarett, eller kanske båda.

Om detta är socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet överens. Vi säger tillsammans nej till de borgerligas förslag till höjda patientavgifter. Till detta har också Ken Swedenborg anslutit sig.

Sakpolitik måste vara grunden för ett politiskt ställningstagande. Blir annat såsom vad våra politiska motståndare i högeralliansen tycker, mediers kampanjer om vad som anses passande, personfrågor eller rena "imagefrågor" styrande så kommer sakfrågorna i andra hand. Så tycker jag det varit i debatten om landstinget Dalarna under hösten. Det är inte bra.

Som Du själv skriver så tackade högeralliansen nej till vår invit om samlingsstyre. Om de varit beredda till diskussion hade säkert något fungerande kunnat växa fram. Men det hade krävt ett successivt nedtonande av både prestige och partipolitik från alla. Märk väl att både miljöpartiet och vänsterpartiet var beredda av medverka. Det tyder inte på ett låst sinnelag.

Nu har landstingets majoritet att ta ansvar för att slutligen fullfölja arbetet med att få bort vårdköerna, stödja utvecklingsarbetet med vårdkvaliteten, lösa situationen vid vissa vårdcentraler och värna om en fungerande sjukvård i hela Dalarna.

Här har också oppositionen ett ansvar. Man kan självfallet välja ett förhållningssätt där personval och sviterna efter brustna förväntningar ska debatteras. Eller också kan man i landstingets nämnder och styrelser tillsammans med majoriteten konstruktivt ta sig an vardagens problem.

Det är, enligt mitt sätt att se det, det bästa sättet att ta ansvar för landstinget. Då är det de konkreta sakfrågorna som får avgöra och inte dramaturgi och persondebatter. Ett sådant praktiskt samarbete gagnar nog alla, inte minst landstingets viktiga verksamhet. Men det kanske kräver att litet bitterhet får tona bort på vissa håll och att tiden får ha sin gång.

Jag anser att Alf Johansson är en utmärkt person för ett vardagens praktiska ledarskap. Han är nog till och med den bäst skickade, oavsett parti, att med utgångspunkt från erfarenhet och kunnande leda landstinget. Han har mitt och den socialdemokratiska distriktsstyrelsens fulla stöd.

Slutligen Christer Gruhs, låt det bli vardag i landstinget. Här har även Du och medierna ett ansvar. Det är dags för alla att ta ansvar för vårdens vardag och realiteter.

PETER HULTQVST ORDFÖRANDE, SOCIAL- DEMOKRATERNAI DALARNA.

Mer läsning

Annons