Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg att skatten ska höjas, Hultqvist!

Annons

Med start i år så ska köerna inom kirurgi, ortopedi, urologi, ögon och öron opereras bort. Resurserna ska också stärkas så att inte nya köer byggs upp, skriver Peter Hultqvist.

Jag misstänker att Hultqvist inte inser att hans formulering innehåller en hel del sjuk humor; nämligen att operationer ska korta köerna i Dalarnas sjukvård. Det måste innebära operationer med dramatiska resultat, i så fall...

Dalarnas sjukvård blir helt säkert en fråga som kommer att debatteras intensivt i den kommande valdebatten. Bland länets äldre befolkning och för dem som har tillsynsansvar för exempelvis gamla föräldrar, är sjukvården en hjärtefråga. I denna liksom i de flesta tidigare valrörelser.

Bland länets politiska partier har det laddats upp ordentligt inför kommande diskussioner om den fortsatta sjukvården. Säg det politiska parti som inte ställer upp för de sjuka?

Men när det sedan kommer till den verkliga prövningen, nämligen hur satsningen på sjukvården ska finansieras, går ofta åsikterna i sär.

I landstinget regerar socialdemokrater och vänsterpartister och med talibaners envishet hävdar vänsterblocket att Dalarnas sjukvård ska finansieras med offentliga medel, det vill säga skattemedel.

Varför vågar då inte Peter Hultqvist stå upp och säga som det är? Nämligen att socialdemokraterna ännu en gång vill höja skatten för att klara sjukvårdsköerna och i bästa fall få pengar över till att höja lönerna till uselt betald sjukvårdspersonal!

De flesta väljare har säkert glömt socialdemokraternas och vänsterns utfästelser om "aldrig mera" när partierna genomdrev en skattehöjning i inledningen av den nu snart avslutade mandatperioden.

Eller vilka alternativ finns det för politikerna att ta till om de både vill säkerställa vårdnivån och korta köerna?

De omfattande nedskärningar som skett i vården under de senaste åren har knappast varit till gagn för någon. Både sjukvårdspersonal och patienter i kö är förlorare. Om vänsterblocket kan garantera att en skattehöjning leder till kortare köer och en bra vård utförd av nöjd personal, är jag övertygad om att en sådan politik skulle få stor acceptans.

Medan socialdemokraterna funderar över om partiet ska våga presentera ett förslag om skattehöjning borde den borgerliga oppositionen ta sig samman och utnyttja läget.

Aldrig tidigare har väl sjukvården i Dalarna stått i fokus som nu. Finns det från borgerligt håll ett trovärdigt alternativ till den lösning jag tror att socialdemokraterna tvingas föra fram, borde de borgerliga inte låta chansen glida sig ur händerna.

Efter alla dessa år av socialdemokratisk dominans i landstingspolitiken finns det säkerligen en bred önskan om att de borgerliga skulle få regera i landstinget, så att väljarna i praktisk politik fick se vad alternativet bestod i.

Men jag är övertygad om att det krävs en samlad borgerlig aktion för att lyckas blidka väljarna. Klarar moderater, kristdemokrater, folkpartister och centerpartister att göra gemensam sak i syfte att visa väljarna i Dalarna ett realistiskt borgerligt alternativ i landstingspolitiken?

Beskedet kan vänta till efter midsommar. Under de närmaste veckorna är det inte lönt med politiska utspel. Fotbolls-VM kommer att ta all medial uppmärksamhet.

Men före den så kallade industrisemestern borde vi få besked - både från de borgerliga och socialdemokraterna/vänstern.

Mer läsning

Annons