Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saddam utropar Iraks heliga krig

Annons

Irakiernas oväntat hårda motstånd säger emellertid föga om deras framtida förhållningssätt till segrarmakterna. Inte heller ger de hänförda hyllningar, som emellanåt bestås Saddam Hussein, nämnvärd vägledning om kommande opinionslägen. Även Hitler hyllades hänfört på avgrundens rand.

Amerikaner och britter, som våren 1945 ryckte fram mot Berlin, möttes heller inte av civilbefolkningens ovationer. Tvärtom, motståndet var ofta hårt, även hos det sista tyska uppbådet, den sammanrafsade "folkstormen".

Med klok politik efter kriget lyckades emellertid amerikaner, britter och fransmän göra västtyskarna till goda demokrater och pålitliga bundsförvanter i kalla kriget.

Även beträffande Japan lyckades konststycket mot alla odds. Japan saknade all demokratisk tradition och tillhörde dessutom en helt annan kultursfär med annan religion.

Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki, som framtvingade kapitulationen, skapade inte det massiva USA-hat hos japanerna, som många befarat. Klok ockupationspolitik förvandlade Japan till demokrati och trogen USA-lierad. Med bibehållet - symboliskt - kejsardöme (något motsvarande torde Saddam Hussein inte ha att hoppas på den här gången).

Vad som skedde med Japan kan förhoppningsvis ske även med Irak. Kulturella och religiösa skillnader ska inte överbetonas. Islam är lika litet som den japanska shintoismen kristendomens eviga vedersakare. Och vice versa.

Pratet om heligt världskrig "jihad" alternativt korståg mellan muslimer och kristna är ett propagandistiskt favoritmotiv hos religiösa fanatiker inom båda religionerna.

Främlingsfientliga, rasistiska kretsar i Europa och USA hoppas mycket av människors rädsla för det annorlunda och kräver "moskéförbud" och annan grotesk särlagstiftning mot Islam.

Att den desperate, i grunden antireligiöse opportunisten, Saddam Hussein manar till heligt krig mot "islams fiender"är knappast ägnat att förvåna.

Behöver det sägas att de politiska och religiösa kretsar i väst, som i dessa dagar hetsar mot islam, oavsiktligt ger den irakiske diktatorn allra bästa tänkbara propagandistiska draghjälp? Arabvärldens fundamentalister får sina teser om den sataniska kristenheten skenbart besannade.

Ur denna, speciella aspekt, är det därför värdefullt att påven offentligt och otvetydigt tagit avstånd från det anglobrittiska kriget mot Irak.

Detta minskar dessutom risken för att muslimska fanatiker inom och utom Irak lyckas göra arabvärldens kristna minoriteter till syndabockar, som utmålas som förrädare och hålls ansvariga för den allierade krigföringen.

Mer läsning

Annons