Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S, v och mp sätter krokben för tågen

Annons

Ronny Beyer, Seko-ordförande, argumenterar i ett inlägg i tidningen för att Rikstrafiken är "ett gäng byråkrater" som "rycker ur bottenpluggen" för tågtrafiken i Dalarna genom att Rikstrafiken ska spara 80 miljoner kronor, vilket bland annat kommer att svårt drabba TiB, Tåg i Bergslagen.

Inlägget | Tågtrafiken

Vidare anför Beyer att det handlar om "dåliga rutiner" och "oproffsighet" i Rikstrafikens upphandlingar.

I själva verket ligger inte skulden hos Rikstrafiken utan hos s-regeringen och dess stödpartier. I krispaketet för två år sedan, för det då konkurshotade SJ, fick nämligen Rikstrafiken flera uppdrag, som att ta hand om restvärdeskostnader för fordon, utan ytterligare pengar! Vilket kristdemokraterna sade nej till. Dessutom har Rikstrafiken fått i uppdrag att handla upp flyg till Norrland, fortfarande utan mer pengar.

Regeringen beslöt i ett vackert beslut den 3 februari 2000, att med 62 miljoner kronor per år stötta projektet TiB, men har därefter valt att "rycka ur bottenpluggen" ur projektet genom att inte finansiera de uppdrag Rikstrafiken fått av samma regering. Rikstrafiken har endast följt de prioriteringar som sossarna gjort. Vad skulle den annars göra?

Hur kommer det sig då att Ronny Beyer väljer att klaga på budbäraren och inte på avsändaren/ordergivaren?

Jo, det beror på att för fackföreningsledaren Beyer gäller det inte att i första hand företräda de egna medlemmar som riskerar jobbet om vi får mindre tågtrafik eller att tala för dalfolket som får sämre resemöjligheter.

Nej, i första hand gäller det för Beyer att vara lojal mot Partiet. Därför inte ett ord av kritik mot s-regeringen.

Detta underlättar naturligtvis för Ulrika Messing att kvadda tågtrafiken i Dalarna. Lojalt partifolk gör nämligen allt de kan för att skydda partiet från kritik. Vilket blir nästa steg?

Tänker Ronny Beyer starta en namninsamling mot Rikstrafiken?


ULRIK LINDGREN
Ulrik Lindgren är riksdagsman för kristdemokraterna på dalabänken.

Mer läsning

Annons