Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-tidningar kritiserar Persson och partiet

Annons

Någonting remarkabelt har inträffat inom Sveriges förr intill stabbighet stabila socialdemokrati.

Att moderaterna nyss gick om sossarna i väljarpopularitet har utlöst en inte helt vanlig självprövning på socialdemokratiska ledarsidor.

I Norrländska Socialdemokraten skriver Peter Swedenmark på ledarplats:

"Det finns i den socialdemokratiska politiken för mycket av förvaltande. En del uppfattar nog socialdemokratiska partiet som ett slags ämbetsverk, likt Riksantikvarieämbetet, och inte som en folkrörelse med samhällsförändringar som idé."

I Dala Demokraten efterlyser Göran Greider den gamla socialdemokratin:

"När hördes senast en s-minister eller ens själve Göran Persson agitera för en idépolitisk ståndpunkt? När Ulvskog kritiserar media för ensidighet, ja då är det ju egentligen så att det handlar om ett par årtionden av socialdemokratiskt ointresse för mediefrågan.

Den marknadsliberala dagordning partiet anammat har lett till att frågan om att exempelvis driva tidningar försummats. Varför finns det inte en rikstäckande socialdemokratisk morgontidning?...

... När Persson går och köper sig en stor gård i Sörmland uppfattas det med rätta som en ideologisk överklassignal.

Hade partiledaren varit nedbäddad i en levande folkrörelse skulle han aldrig ha vågat ge sig in på en sådan godsägarkarriär."

Aftonbladets ledarspalt (oberoende s) har ett helt annat krisrecept:

"Göran Persson måste bli tydligare om vad svensk socialdemokrati vill i EU. Ta en ordentlig strid om miljön och tjänstedirektivet på toppmötet."

I Arbetarbladets (s) ledarspalt tror däremot Kenneth Lutti att Göran Persson ändå till slut ska fixa skivan:

"För regeringspartiet, för tillfället tillbakapressat och i dålig form, bör det inte vara så svårt att återta initiativet. Statsministern är bäst när det blåser mot som värst. När som helst inleder han därför en politisk/facklig offensiv."

Tidningen Broderskap utges av den kristna, socialdemokratiska broderskapsrörelsen. På ledarsidan skriver Ewa Lindqvist att hon "ser fram emot en borgerlig valseger":

"Jag vill rösta på socialdemokraterna. Av ideologiska skäl. Men jag tror inte att jag kommer att kunna...

...Göran Persson, underskatta oss inte. Tills du skärpt till dig kommer jag att rösta fram Ebba och Gudrun. Vi behöver dem mer än någonsin. Och det märkliga är att den som mest av allt behöver dem är du".

Partisekreterare Marita Ulvskogs nystartade feministiska nätverk Feminista får sig också en släng av sleven.

- Paniknätverket Feminista. Ja, jösses, vem vill ens närma sig en sådan iscensatt sammanslutning vars enda avsikt också är att trötta till tystnad och lydnad."

Mer läsning

Annons