Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S slår inöppna dörrar

Annons

Christer Gruhs skriver på ledarplats (8/5) att socialdemokraterna knappast är ute i ogjort väder när de manar alla kommuner i länet att öppna famnen och ta emot delar av de flyktingar som kommer till vårt land.

Brev till ledarsidan/ Flyktingpolitik

Nej, ogjort väder är det inte i denna vårvärme. Utan här slår socialdemokraterna i öppna dörrar. Man försöker nu med detta utspel att göra flyktingfrågan till en partipolitisk fråga. Denna typ av ifrågasättande verkar nu vara det enda som riksdagsman Hultqvist kan leverera till Dalarnas befolkning.

Sedan majoritetsskiftet i Region Dalarna är jag ordförande för beredningen "Det gränslösa Dalarna". En beredning som bland annat har på sitt bord att se hur vi ska få en bättre samordning mellan kommunerna när det gäller flyktingmottagandet.

I beredningen ingår förutom flera borgerliga politiker tre tunga s-ledamöter, nämligen kommunalrådet i Hedemora Ingvar Damm, kommunalrådet i Säter Abbe Ronsten, samt oppositionsrådet i Malung Kurt Podgorski.

I de funderingar, som jag har delgivit beredningen och andra som jag fått förmånen att träffa i min ordföranderoll, så har jag tydligt påtalat vikten av att vi måste vara beredda att ta emot de människor som är på flykt eller har fått ett uppehållstillstånd.

I och med att Dalarna är ett utflyttningslän, så ska vi vara glada över alla nya invånare som vårt län kan få. Men det finns en viktig uppgift att ta tag i och där vår beredning känner ett stort ansvar. Det handlar om mottagandet och integrationen av dessa människor. Vi måste tillsammans med Dalarnas kommuner se till att finna gemensamma lösningar.

Det kan handla om att en kommun har många lediga bostäder, medan grannkommunen har arbetstillfällena eller utbildningsmöjligheterna. Hur det arbetet mellan kommunerna ska se ut kan jag inte i dagsläget precisera, utan här måste vi se till att föra en dialog med samtliga kommunalråd och andra ledande personer såväl inom offentlig sektor som inom näringslivet.

JAN WIKLUND (m)

ordförande i Region Dalarnas beredning, Det gränslösa Dalarna.

_____________

Mer läsning

Annons