Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S prioriterar inte vård för asylsökande

Annons

Åsa Nilser (FP) har skrivit en kommentar till Pernilla Ohlins ledare den 9 september: Situationen för asylsökande och papperslösa kan bara bli bättre i Landstinget Dalarna om vi får ett maktskifte.

Folkpartiet anser att akut och annan omedelbart nödvändig vård ska ges till alla som vistas i Sverige, och det är staten som ska åta sig det ekonomiska ansvaret. Papperslösa och asylsökande ska uppleva den svenska sjukvården som en trygg plats och det ska därför vara förbjudet för sjukvårdspersonalen att kontakta polis eller annan myndighet.

17 av 21 landsting har i dag en policy för hur vårdpersonalen ska hantera asylsökande och papperslösa. Landstinget Dalarna saknar just nu en egen policy.

För Landstinget Dalarnas socialdemokratiskt styrda majoritet är detta ingen viktig fråga. Den rådande ovissa och vagt reglerade situationen försvårar vårdpersonalens arbete, och ett stort och svårt beslutsansvar vilar på behandlande läkare och receptionspersonal. Situationen skulle underlättas om det fanns tydligare, väl kommunicerade riktlinjer. Riktlinjer bör tas fram snarast.

Åsa Nilser (FP)

riksdags-, landstings- och kommunkandidat

Mer läsning

Annons