Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ruttet näringsliv?

Annons

Att generalisera är mänskligt. Raskt sprids föreställningen att moralisk bankrutt drabbat hela näringslivet och inte bara den lilla klick direktörer som erkänt alternativt överbevisats om olagligheter, orsakade av den erkänt farliga kombinationen skrupelfrihet och ohejdad habegär. Redan talas om "näringslivets moraliska kris". I tidningarnas insändarspalter flödar begripligt nog den moraliska indignationen. Ropen på "sanering" och "självsanering" skallar.

Vad självsaneringen beträffar, tycks det vara Skandias livsparare och aktieägare som själva genomdrivit de granskningar som ligger till grund för det pågående räfst- och rättartinget mot direktörerna. Även mycket mäktiga bolag kan således rymma vissa välgörande moment av folkmakt gentemot ledningen. Faktum är att självaste Karl Marx påpekade att aktiebolagssystemet innebar en demokratisering och maktspridning inom näringslivet, som tidigare bestått av idel hierarktiskt styrda företag.

Skandia är ett viktigt företag. Viktigt inte bara för sina aktieägare och livsparare utan viktigt även för moder Svea, då företaget hanterar en avsevärd del av det svenska pensionskapitalet. Detta är således en riksangelägenhet.

Är "Skandalierna" endast ett par sorgesamma episoder som snart är ur världen sedan de rättsvårdande myndigheterna behandlat herrar Ramstedt och Spång efter förtjänst?

Eller handlar det, såsom många säkert tror, om toppen på ett isberg?

Snart kommer en skiljenämnd att pröva Skandias skadeståndskrav på cirka 300 miljoner kronor mot Lars-Eric Petersson och Ulf Spång. De båda misstänks tillsammans med Ola Ramstedt för att ha låtit Skandia betala för lyxrenoveringen av flera lägenheter. Skandia har stämt Petersson och Spång på sammanlagt 22 miljoner kronor.

Inte minst för näringslivets egen skull är det viktigt med fortsatt etisk vakthållning inom landets företag. Förtroendet måste återupprättas. Här krävs uppenbarligen snabba insatser på ett tidigt stadium. I fallet Skandia ligger de nu aktuella oegentligheterna flera år tillbaka i tiden. De hör hemma i slutet av 90-talet. Först nu uppdagas skandalarna.

Näringslivets rättrådiga krafter måste se till att i tid avslöja och åtgärda allsköns mysterier. Fifflarna ska inte ha intitiativet.

Mer läsning

Annons