Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runnberg: Syna bluffen när Hultqvist (S) vill skrämma småföretag till lydnad

/
  • Peter Hultqvist (S) försöker sätta bilden av att kollektivavtal skulle motverkat broraset i Ludvika, trots att alla företag på bygget hade kollektivavtal. En typisk sossebluff.

Annons

Det är ju en story som för en socialdemokrat har allt - ett stort byggprojekt där det byggande företaget är stort och har en S-märkt fackförening som motpart, en spektakulär olycka där 17 arbetare faller till marken från en byggställning, där tolv förs till sjukhus och sex har mer eller mindre allvarliga skador samt - inte minst viktigt i S nya, hårda framtoning - gästarbetare från Polen.

Det är klart att S vill smida medan järnet är varmt och göra S-politik av olyckan långt innan utredningarna är klara.

Det var förstås därför som länsordföranden Peter Hultqvist skyndade sig ut med en debattartikel som förklarade broraset med brist på socialdemokrati.

Hade bara alla haft kollektivavtal skulle inte broraset ha ägt rum, deklarerade Hultqvist och Byggnads (S) ordförande Kim Söderström (S) i en debattartikel den 9 oktober.

Att detta var fake news eftersom alla företag på Skanskas byggarbetsplatser har kollektivavtal brydde sig inte S om. Byggnads visste mycket väl att samtliga företag på den där byggnadsplatsen hade kollektivavtal, men trumpetade ändå ut att just kollektivavtal skulle ha förhindrat broraset.

När påståendet om vad olyckan berodde på väl etablerats går det förstås bra att gå vidare med ett förslag till lösning som möter just det påhittade problemet.

Kollektivt tänkande och samhällsanalyser som bygger på grupptillhörighet är själva grunden i socialdemokratin. Allra bäst tycker S om jättestora företag, vars ledningar Partiet kan prata ihop sig med.

Småföretag och individuella lösningar har S aldrig begripit sig på och alltid motarbetat. Valparollen "Alla ska med!" från 2006 ska i Dalarna enligt Hultqvist uppdateras till "Alla måste med!".

S och Byggnads lovade varandra, dyrt och heligt, att i kommuner där S styr och i landstinget, där S alltid styrt, ska bara företag med kollektivavtal kunna få uppdrag.

Falskspelet är alltså redan där dubbelt.

Men det blir än värre.

För detta vore olagligt.

Det är nämligen inte förenligt med Lagen om offentlig upphandling att göra den uppgörelse som S och Byggnads gjort.

Redan första året Sverige var EU-medlem avgjorde svensk domstol att det är olagligt att kräva kollektivavtal vid upphandlingar. Upphandlingsmyndigheten har många gånger bekräftat denna lagtolkning och det har också Konkurrensverket gjort.

Är det något dåligt? Nej, det är något bra.

Toppsossars godtycke ska inte avgöra vilka som vinner offentliga uppdrag.

De sex av tio småföretag som saknar kollektivavtal, men som följer lagen och har alldeles utmärkta arbetsvillkor för de anställda på sina företag, ska inte vara portade från uppdrag åt skattebetalarna och få sin framtida affärsrörelse inskränkt.

Vi har föreningsfrihet i Sverige. Det innebär inte bara en frihet att gå med i en fackförening, utan också en frihet att inte gå med.

S ska inte med skattebetalarnas inköpskraft i ryggen införa föreningstvång till socialdemokratiska organisationer eller ge sådana företräde på den öppna marknaden.

Det vore inte i dalfolkets intresse att något annat än den fördelaktigaste offerten ska vinna och att bara socialdemokratiskt godkända företag ska komma ifråga vid byggen i Dalarna.

Det finns inte ett enda exempel från domstol där kravet på kollektivavtal i upphandlingar i sig godkänts. S och Byggnads "handslag" skulle med största säkerhet, vid en juridisk prövning, inte bli det första som får klartecken.

Hultqvist försöker skrämmas.

Men rätten är på alla småföretags sida.

Mer läsning

Annons