Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runnberg: Resolut rivstart när nya kommunalrådet Hans Unander (S) driver tydlig M- och L-politik

/
  • Kommunalrådet Hans Unander (S) lämnade riksdagen för att ta över i hemkommunen. Hans första månad i stolen imponerar på DT:s politiske redaktör Jens Runnberg

Annons

"Vi har helt enkelt inte pengar att betala ut allas löner".

Det var det raka beskedet från det nya kommunalrådet Hans Unander (S) om de resoluta kommunala beslut som offentliggjorts i Malung-Sälen de senaste veckorna.

Som om slut på pengar har varit något hinder för hans företrädare i S?

Det har det ju inte varit.

S har bara kört vidare kommunen med enorma underskott i stället.

År efter år.

Den skandalösa politiska handlingsförlamningen i Malung gav underskott på totalt 80 Mkr åren 2012-2015. Och hade inte kommunen börjat sälja av sina fasta tillgångar skulle underskottet för 2016 också ha varit nio miljoner kronor, upplyste den nye kommunchefen Olle Emmanuelsson i förra veckan!

S-strategin att använda tomtförsäljningar för att drifta kommunen är i längden en helt förkastlig plan.

När kommunledningen efter alldeles för lång tid tog in externa experter för att granska det egna haveriet gjorde dessa hårresande iakttagelser om den underskottskultur som rått i Malungs kommunhus.

Trots att S höjde skattetrycket från länets lägsta till det högsta på kort tid, vilket enligt SKL gör att kommuninvånarna överbeskattas med hela 49 Mkr/år i förhållande till ett viktat kommunsnitt i Sverige, så fortsatte kostnaderna överstiga inkomsterna!

Ledningskulturen har karaktäriserats av viljan att undvika kritik från medborgarna.

Den som sparar nu får kritik. Den som avvaktar, fortsätter med underskott och lånar av framtida generationer får inte lika mycket kritik – så har toppolitikerna resonerat

Topptjänstemännen har inte trott på budgetarna.

De visste att de var orealistiska.

Kommunledningen ägnade sig åt önsketänkande.

Det har hänvisats till kommande pensionsavgångar och "mjuka sparpaket" som visat sig verkningslösa eller inte genomförts fullt ut.

LÄS MER: DT:s ledarredaktion slog larm redan i september 2014

Revisorernas allvarliga kritik mot hur kommunen har skötts har viftats bort på ett anslående vis. Det var sannerligen på tiden att Unanders misslyckade företrädare Kurt Podgorski (S) nyligen fann för gott att pensionera sig från det ansvarstagande han inte klarade av.

Hans Unander verkar vara en politiker av hårdare virke. Där företrädarna präglats av maktarrogans i kombination med handlingsförlamning gör Unander det enda politiskt hederliga och kopierar L och M:s oppositionspolitik.

En kommun är ingen försörjningsinrättning. Malung-Sälen kan inte köra vidare med de överanställningar som skattebetalarna fått finansiera med skulduppbyggnad för framtiden.

Gång på gång har oppositionen varnat för följderna, kommit med skarpa förlag och reserverat sig mot S politik.

LÄS MER: Oppositionsrådet Tom Martinsson (M): "Därför måste vi nu säga upp kommunanställda"

Redan i september 2015 reserverade sig L och M i kommunstyrelsen mot miljonrullningen och krävde att personalen skulle minska med 60 personer.

Det är ingen slump att det nästan är precis det antalet majoriteten med S, C och V nu också vill dra ned.

Pär Kindlund (C), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, förklarade förra veckan att "det blir ju en dag när man kommer till vägs ände, när man ser att nu återstår ingenting annat. Nu måste vi göra det här."

Den dagen inföll för åratal sedan.

Vägs ände nåddes för åratal sedan.

Unander förtjänar beröm för att han tagit tag i motsträviga tjänstemän och nu bedriver tydlig L– och M–politik.

Första dagen på jobbet (!), i början av april, skickade Unander hem kommunchefen med konstaterandet:

"Det kommer att märkas tydligt på alla nivåer inom kommunen att nu är det ekonomin som går i första hand. Vi kan inte fortsätta handla trots att plånboken är tom".

Det resoluta greppet att bomma igen näringslivskontoret och själv, tillsammans med den nye kommunchefen, ta över näringslivsfrågorna, är också något Unander ska uppskattas för.

För Malung-Sälen väntas gå med underskott också i år. Först bortåt 2020 antas kommunen vara ifatt med att sanera efter den passiva och oansvariga regeringsperiod när Kurt Podgorski (S) ledde Malung-Sälen.

Ansvaret för den uppkomna situationen vilar tungt på partierna i majoriteten och särskilt den ledande socialdemokratin.

LÄS MER: Varför gav S ansvaret att leda Malung till denne man?

LÄS MER: Därför ska hans tid som kommunalråd i Malung beskrivas som ett misslyckande

LÄS MER: Politiken i Malung-Sälen måste nu vitaliseras och ansvarsutkrävandet starta

LÄS MER: Malung-Sälen är att gratulera till att Podgorski snart ska sluta

Mer läsning

Annons