Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runnberg: Nyheterna från USA börjar bli svåra att ens orka ta in

/

Häpnadsväckande nyheter når oss från USA. Det är faktiskt svårt att ta in givet vad som ansågs sannolikt bara för några år sedan.

Annons

Nuläget är detta: Ryssland lade sig i det amerikanska valet i november. Ryssland gjorde knappt några försök att dölja att så var fallet. USA har nu sin Kreml-vänligaste president någonsin. Washington och Kreml delar numera den så kallade alt-right-ideologin i makthavande kretsar.

Presidenten har sparkat sin högste kampanjchef för sina kontakter med Kreml, liksom den general som utsågs till nationell säkerhetsrådgivare.

Personer nära presidenten är föremål för en brottsutredning av FBI, om det förekommit en koordination med Kreml i valrörelsen.

FBI:s kontraspionageverksamhet utreder vad Ryssland ville uppnå med sin inblandning, och FBI-chefen uppger i kongressförhör att en av anledningarna med att Ryssland var så öppet med sina påverkansförsök, kan ha varit att FBI skulle larma och att medborgarna i USA därefter skulle se demokratin som sådan som underminerad. FBI räknar med att Ryssland lägger sig valrörelsen 2020 också.

Chefen för NSA – en annan av USA:s många federala säkerhetsorganisationer – konstaterar att det inte finns något stöd för presidentens dimridå, att hans kampanjhögkvarter avlyssnades av den förre presidenten.

Vad den nuvarande presidenten återkommande beskrivit som falska nyheter bekräftas tvärt om helt av USA:s säkerhetstjänster.

Under kongressförhören sammanfattar presidenten i sociala medier säkerhetschefernas vittnesmål med att de stödjer hans bild – när det säkerhetscheferna vittnat om är det rakt motsatta.

Den nye justitieministern, en tidigare senator som var den som först av alla senatorer kom att stödja presidenten i dennes valkampanj, har tvingats medge att han ljög under ed om sina kontakter med Ryssland.

Presidentens son, som också hade roller i valkampanjen, har avslöjats med att få 50000 dollar för att tala för en Kremlvänlig tankesmedja i Frankrike.

Presidentens svärson, en av presidentens närmaste rådgivare, var den som ordnade möten mellan ryska regeringstjänstemän och den nu avgångne nationelle säkerhetsrådgivaren i Trump Tower i New York efter att valutgången var klar.

Tjeckiska säkerhetstjänsten visade nyligen hur Ryssland tar sig in i landets medier och nyligen avslöjades att Ryssland hackat Arbeiderpartiet i norska Stortinget.

Därför var det ett oerhört välgörande besked från statsminister Stefan Löfven (S) att Sverige måste vidta ordentliga åtgärder mot det ryska demokratihotet. Löfven nämner särskilt att Ryssland sprider falska dokument, skapar fiktiva personer på sociala medier, planterar falska nyheter samt iscensätter styrkedemonstrationer, smutskastning och hot, också militära.

Försvaret och FRA kommer att förstärka cyberförsvaret inklusive vår förmåga att genomföra aktiva operationer i cybermiljön (DN 170319). Ett varnings- och detekteringssystem har av FRA placerats ut vid svenska skyddsobjekt.

MSB blir fullvärdig medlem i Nato Strategic Communications Centre of Excellence (STRATCOM) där analytiker och forskare från elva länder utbyter information om påverksanskampanjer.

Det är nya tider.

Det är oroligare tider.

Det är också som det en gång var i svensk politik.

En gång betalade Frankrike det så kallade hattpartiet svenska riksdagsmän för genomdriva vissa beslut, medan Ryssland betalade mösspartiet för att verka för andra saker.

Det är nästan 300 år sedan.

Och alltså på sätt och vis aktuellt återigen.

Mer läsning

Annons