Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runnberg: När toppcheferna tiger om avhoppen måste politikerna nu berätta sanningen

/
  • Dan Nygrens avhopp som kommundirektör har paradoxala inslag.

Kommundirektör Dan Nygren i Falun avgår och beskriver det som att han varit utsatt för en medial rättegång. Därmed avkunnade han själv domslutet - det blev en fällande dom. Det är både anmärkningsvärt och paradoxalt.

Annons

Utfallet av SVT:s granskning var ingalunda givet – några teser i rapporteringen har varit relativt svagt underbyggda medan andra har haft mer substans.

Se livesändningen - TV: Faluns kommundirektör Dan Nygren avgår

Att den sammanlagda bilden entydigt visar att kommundirektör Dan Nygren agerat så olämpligt i sin befattning att hans ställning blir ohållbar är inte en slutsats som kan dras av granskningen i sig.

Det finns exempelvis ingenting som avslöjats som visar att Liberalerna i Falun har fog för sin i hast framtagna motion om att flytta Falu kommuns visselblåsarfunktion till en extern part. Inget skulle ha förändrats av det i fallet Nygren.

I stället framstår det som populistiskt av L att inte ens läsa utfallet av larmet – revisorernas slutrapport – innan påståendet att visserblåsarfunktionen inte bör organiseras som nu.

Det visade sig ju de facto att de fristående revisorerna, som hanterar larm om oegentligheter, fann tipset som Nygren vidarebefordrade som "oerhört värdefullt".

Inte ens den befängda vidareutbildning i "psykodrama" för en annan toppchef som fanns med i tipset, en utbildning som ställde Nygren i ett dåligt ljus eftersom han själv beviljat denna skojarkurs, avhöll honom från att förmedla tipset vidare till visselblåsarfunktionen.

Som ofta är det i stället duckandet med plötsliga semestrar och antydda, alternativa sanningar, som är problemet, när transparens och klara besked vore det rimliga i bemötandet av befogad och obefogad kritik.

Till detta duckande bidrar Nygren själv. Han slår fast att han inte i media kommer att berätta vad som hänt, samtidigt som han "känner ett ansvar för att hela bilden kommer fram".

Försök få ihop dessa hållningar, den som kan.

Nygren kommer, förklarar han, "aktivt att medverka och bidra i eventuella rättsliga processer". Vad han antar kan komma att hamna i tingsrätten för avgörande tycker han däremot tydligen inte att han ännu borde säga något om till skattebetalare och kommunanställda.

Nu har Falun på kort tid och möjligen i en och samma härva mellan toppchefer förlorat kommundirektör, kommunikations-, HR- och förvaltningschef. Att ledarskapet i en organisation med nästan 5000 anställda är så skört och fungerar så dåligt kostar skattebetalarna miljoner.

Politiskt finns ett ansvar att i en särskild personalrapport gå igenom vad som faktiskt hände. Strömhoppet måste få en offentlig förklaring.

LÄS MER: Kommundirektör lät skattebetalarna stå för flumkurs för 100000 kr

Mer läsning

Annons