Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RUNNBERG: Mora Tidning får en ledarsida för hela Ovansiljan

Du kanske redan har läst texter av oss i Mora Tidning?

Annons

Jens Runnberg är politisk redaktör på MT/DT.

De senaste åren har vi på ledarredaktionen skrivit om de budgetunderskott i landstinget på sammanlagt mer en än miljard kronor, som Ingalill Persson (S) bar det högsta ansvaret för, om miljonrullningen till kommersiell elitidrott i Mora och om hur det blev förbjudet för ett café i Orsa att kalla bakverk för "hembakat" eftersom de inte hade bakats hemma i caféägarens kök.

Det har varit enstaka texter men från och med i dag får du en oberoende liberal ledarsida i din lokaltidning varje utgivningsdag och den kommer alltid att hålla till här - direkt efter förstasidan.

Vimmel på gågatan i Mora.

Det där med "oberoende" är viktigt - ledarredaktionen har ingen koppling till något politiskt parti. Viktigt är också att nyhetsredaktionen inte har något med ledarredaktionen att göra och vice versa – på alla seriösa tidningar är dessa redaktioners arbete åtskilda.

Jag som är redaktör för sidan heter Jens Runnberg och har genom åren haft olika befattningar i Dalarnas Tidningar, tidningsfamiljen som Mora Tidning tillhör. Jag har bland annat varit länsreporter, nyhetschef och kulturredaktör. Politisk redaktör blev jag den 1 december 2012 och ett halvår senare började Gabriel Ehrling i rollen som ledarskribent.

August Larsson-huset i Orsa.

Jag upplyser gärna och med stolthet om att ledarsidan i DT ökat sin andel läsare med 50 procent sedan jag tillträdde och att DT fick pris som årets ledarredaktion i Sverige i kategorin Ekonomi och företagande, när nätsajten Idagora delade ut pris bland landets borgerliga ledarredaktioner i Almedalen i år.

Granskningar av hur kommuner och Landstinget Dalarna sköter sin ekonomi är något av en specialgenre för oss.

Ledarredaktionens mål är att väcka debatt, att sammanfatta stora politiska förlopp, att utkräva politiskt ansvar av toppolitikerna, att driva opinion och att dela ut politisk kritik ur ett oberoende liberalt perspektiv.

För innehållet i texter vinjetterade "ledare" har jag ansvaret som politisk redaktör. För åsikter som framförs i texter vinjetterade "krönika" svarar krönikörerna själva. Ledartexterna bottnar i en liberal ideologi, men krönikörerna står till höger och vänster politiskt – en tidning som är så dominerande i sitt spridningsområde som MT måste ha en politisk bredd också på ledarsidan.

Den som är stark måste också vara snäll och våra krönikörer skriver naturligtvis läsvärda texter även om vi inte alltid håller med.

Älvdalens centrum, sett från kyrktornet.

En lokaltidnings viktigaste uppdrag är bevakningen av det som händer i spridningsområdet. Det gäller enligt min uppfattning också i stor utsträckning en ledarredaktion, även om ledarredaktionens uppdrag är vidare - vi kommenterar politiken utrikes, på den nationella nivån, på länsnivån och i kommunerna.

Vi vill ta världen till Ovansiljan och Ovansiljan till världen.

Vi stärker det lokala perspektivet med lokala ledarkrönikörer från Mora, Orsa och Älvdalen.

Läs mer: Rolf Hammar, Elin Nilsson och Erik Hjelte är nya krönikörer i Mora Tidning

Vi är lätta att komma i kontakt med via telefon, e-post och i sociala medier. Jag och Gabriel finns på twitter (@jensrunnberg respektive @gabrielehrling) och Facebook (kontona "Jens Runnberg DT" respektive "Gabriel Ehrling").

Det här ska bli väldigt roligt.

Mer läsning

Annons